“Я почув себе літератором. Я знайшов себе і свій шлях у житті”

“Я хочу жити, щоб працювати,

страждати і  боротись разом з вами”.

М.Грушевський

    У кожного народу є свої історичні постаті першої величини, яких не торкається пил віків. До таких велетнів української культури, політичної думки і дій останніх двох століть, безперечно, належить Михайло Грушевський.

Михайло Грушевський сягнув далі всіх своїх попередників – він перший історик, який досліджував історичне минуле всіх українських земель.

Великий українець був скромною, порядною людиною і водночас інтелектуальним трударем, який підготував і опублікував біля 2000 оригінальних праць не тільки з історії України і світу, а й також з української літератури, соціології, етнографії, фольклору та інших галузей знань.

 29 вересня 2021 року українське суспільство відзначає 155 – річчя від дня народження Михайла Грушевського – видатного українського державного та політичного діяча, Голови Центральної Ради Української Народної Республіки, першої у XX столітті незалежної Української держави, історика.

 Кожен подібний ювілей – це, безумовно, знаменна подія. Але, як зазначав сам М. Грушевський, «є події, що по короткім часі мають виключно історичне, сказати б, антикваричне значення; є знов такі, що служать вихідною точкою для дальших поколінь на довгий час, сотворюють для них цілком нові обставини життя, виносять на верх змагання й ідеї, що стають боєвим прапором для віків, святощами для одних і страхом для других». Саме такого звучання набувають сьогодні роковини М. Грушевського, адже з багаторічного небуття повертаються його ім’я й безцінний історичний досвід.

29.09. 2021 р. о 13:00 в  читальному залі  міської центральної бібліотеки (вул. П. Орлика, 5) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради, з метою вшанування пам’яті та відзначення 155-річчя від дня народження державного діяча відбувся захід – історичний портрет “Я почув себе літератором. Я знайшов себе і свій шлях у житті”.

 Діяльність і творчість М. Грушевського – це ціла епоха в інтелектуальному, науковому, національно-культурному і державному розвитку Нової України. У переломний період в житті української нації відчувається потреба наново оцінити творчу спадщину М. Грушевського як державотворця і засновника української наукової національної історіографії. Бібліотекар читального залу Оксана Дубовська підготувала відеопрезентацію “Михайло Грушевський – видатний українець, який творив історію”. 

Багато цікавих і маловідомих фактів з життя Грушевського, яскравих ілюстрацій його громадянської позиції змогли дізнатися користувачі бібліотеки. В презентації було наголошено, що Михайло Грушевський – творець найбільшої наукової спадщини. З-під його пера вийшло понад 1800 праць з української історії та культури. Його історичні і наукові праці не втрачають актуальності і в наш час.

Користувачі бібліотеки мали можливість ознайомитися з книгами “Як жив Український народ”, “Ілюстрована історія України”, “Історія Української літератури” та ін., які були представлені на книжковій виставці “В його серці жила Україна”. Окремі видання, представлені на виставках, відтворюють постать Михайла Грушевського як видавця української періодики («Літературно-Науковий Вістник», «Село», «Засів») і редактора наукових збірників («Етнографічний збірник», «Записки Українського Наукового Товариства в Київі», «Київський збірник історії й археології побуту й мистецтва»).

Відповідальна за проведення заходу бібліотекар читального залу Дубовська Оксана.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top