Подорож-відкриття “Колоритні мандрівки Європою”

“Читання — це безкінечна дорога.
Це довга, точніше нескінченна подорож,
що робить людину терпимішою,
більш люблячою і добрішою.”
Ніна Джордж

Для завзятих читачів найприємнішою розвагою восени є літературні прогулянки. Це коли ти неквапно крокуєш улюбленим містом, милуєшся осінньою природою, шурхотиш опалим листям у старому парку, а потім враз на твоєму шляху виникає затишна книгарня, де ти обираєш свіженьку книгу з яскравою обкладинкою та інтригуючою назвою, яку гортаєш  на терасі маленької кав’ярні, гріючи руки об горнятко гарячого напою.  

Саме таким, мабуть, і є ідеальний день книголюба, бо жодна його коротка прогулянка чи мандрівка у далекі країни не обходиться без книжки.
Тому ми, працівники бібліотеки-філії №3 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради разом з нашими читачами вирушили у подорож-відкриття “Колоритні мандрівки Європою”, присвячену Міжнародному дню туризму.

Для мандрівника-читача найбажанішою туристичною принадою безперечно є самобутні книгарні з цікавою історією, оригінальним інтер’єром та рідкісними книгами.

Наприклад, книгарня “Літературна аптека” з твору німецької письменниці Ніни Джордж “Маленька паризька книгарня” має вигляд річкової баржі, наповненої книгами. Її власник Жак Одинак плаває Сеною разом з двома котами і продає людям книги, які здатні залікувати душевні рани.

Насправді, незвичайні паризькі книгарні існують не лише в книжках. Навпроти Собору Паризької Богоматері на початку ХХ ст. працювала культова крамниця з продажу антикварної літератури “Шекспір і компанія”. Її відкрила в 1919 році американка Сильвія Біч. В книгарні проводили своє дозвілля відомі письменники: Ернест Гемінґвей, Вільям Берроуз, Бернард Шоу, Поль Валері. Джеймс Джойс взагалі використовував крамницю, як своє бюро. А Гемінґвей згадував її у своєму романі “Свято, яке завжди з тобою”.

До речі, в магазині “Шекспір і компанія” улюблені відвідувачі могли взяти книгу на декілька днів, як у бібліотеці. Якщо ж клієнт довго не повертав позичену книгу, Сильвія надсилала йому листівку із зображенням Шекспіра, який рве на собі волосся. Чим не гарна ідея для бібліотекарів?:)

На жаль, під час Другої світової війни власниця змушена була зачинити крамницю.

Але  “Шекспіра і компанію” у 1964 році відновив новий власник на вулиці Бюшер. Шануючи традиції Сильвії Біч, в новій книгарні так само зустрічаються письменники, проводяться літературні читання тощо. Також тут можна випити чаю чи кави.

А ще в Парижі є книжковий магазин без…книжок. Заходячи у книгарню “la librairi des puf”, ви отримаєте планшет з каталогом видань, який налічує 5 тисяч назв. Далі просто обираєте потрібну книгу, а пристрій під назвою Espresso Book Machine швиденько її надрукує. При цьому така ексклюзивна книга не буде дорожчою, аніж традиційне тиражоване  видання.

Пропонуємо вам чарівний книжковий маршрут до нашої прекрасної  бібліотеки на Хоткевича, 52а! Тут затишно і атмосферно, наче в книгарні, але безкоштовно:)

Для створення допису використали ресурси:

https://www.puf.com/

https://www.facebook.com/baladeslitteraires

 

Відповідальні за проведення: Якимечко В. А.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top