Історичний портрет “Міністр ЗУНР – І. Макух” /до 150-річчя від дня народження/

Серед історичних вересневих іменинників Галичини яскраво вирізняється постать Івана Макуха – українського громадсько-політичного діяча, адвоката, доктора філософії. 150 років виповнюється від дня народження людини, котра усе своє життя трудилась на народній нині – політичній і просвітницькій. 

Іван Макух народився 17 вересня 1872 року у с. Дорожів (тепер Самбір, Львівщина). Навчався у Дрогобицькій та Львівській гімназіях, закінчив правничі студії при Львівському університеті. Разом з І. Франком, М. Павликом, К. Трильовським входив до радикальної партії, редагував газету “Громадський голос”. 1907 року відкрив адвокатську контору в Товмачі, очолив повітовий виборчий комітет. У 1908 р. був обраний кандидатом в посли до Галицького сейму по Товмацькій (Тлумацькій) і Тисменицькій судових округах. Щирий патріот свого народу, Іван Макух вступив до Соймового Українського Клубу. Після проголошення Державної злуки ЗУНР і УНР на засіданні Державного секретаріату 25 лютого за участю С. Петлюри Макух пропонує у всій УНР утворити єдину адміністрацію і жандармерію. На початку 1919 з’їзд УРП обрав Макуха головою.

Після переобрання Євгеном Петрушевичем всіх повноважень як Диктатором ЗУНР Макух відмовився від посади у владі, повернуся до Тлумача, де продовжив правничу діяльність.

З приходом більшовиків у 1939 році переховувався, а в 1944 емігрував до Австрії. 1946 року Іван Макух відійшов у засвіти. Міністр ЗУНР залишив по собі мемуари “На народній службі”, де описав свій чин на благо України і її народу.

25 вересня 2022 року працівники краєзнавчого відділу ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради ознайомили відвідувачів з історичним портретом міністра ЗУНРу Івана Макуха. Свій захід бібліотекарі увиразнили підготовленою пам’яткою для читачів, а також присутнім представили відео ролик.

Матеріал підготували працівники краєзнавчого відділу МЦБС.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top