“Події та ювілейні дати січня”

2022 рік багатий на ювілейні дати  і пам’ятні події.

13.01.2022 року протягом дня працівники абонементу ЦБ (вул. К. Данила, 16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради запропонували користувачам бібліотеки знайомство з ювілярами січня – відомими літературними діячами – поетами, прозаїками, романістам, драматургами, підготувавши інформаційну блискавку за сторінками виставки-календаря “Події та  ювілейні дати січня”.

Розпочали з  персональної полички «Євген Гуцало – знавець життя простого народу» (14.01 – 85 років від дня народження  українського письменника, лавреата Державної премії України ім. Т.Г.Шевченка, журналіста, поета, кіносценариста, неординарного новеліста Євгена Пилиповича  Гуцала (1937-1995).
“Що я читаю? Читанку природи й апокаліпсис миру та війни, вивчаю хрестоматію народу і віршами захоплююсь весни, – писав Євген Гуцало в книзі поезій «Час і простір».
Ближче ознайомитись з цікавою, неперевершеною прозою, доторкнутися до ніжних поетичних струн, відчути справжній глибокий патріотизм майстра слова користувачі зможуть, переглянувши книжкову поличку «Євген Гуцало – знавець життя простого народу», на якій представлені книги:
Твори : В 5-ти томах. Т. 1 : Оповідання : Новели / Є. П. Гуцало ; ред.-упоряд.  М. Н. Москаленко ; авт. вступ. ст. В. В. Плющ. – К. : Дніпро, 1996. – 454 с;
Позичений чоловік : роман / Є. П. Гуцало. – К. : Знання, 2012. – 383 с. –
Гуцало Є.П. Серпень, спалах любові : Оповідання / Є. П. Гуцало. – К. : Молодь, 1970. – 171 с.; та багато  інших.
Бібліотекарі абонементу ЦМБ Івано-Франківської МЦБС пропонують  ознайомитись з творчістю Є. П. Гуцало, переглянути відеопрезентацію про життя і творчість письменника та неодмінно перечитати його найвідоміші твори.

А ще, 14 січня ми відзначаємо 140 років від дня народження Івана Огієнка (1882-1972). Мовознавець, історик, редактор, публіцист, педагог, видавець, церковний діяч, поет, книгознавець, перекладач, громадський і політичний діяч, будитель українства. Усе це про одну людину – Івана Огієнка, або Митрополита Іларіона. Рішучість, невпинність і поміркованість були неодмінними у його діяльності, можливо тому вона була настільки потужною і всеохопною.
Огієнко здійснив перший автентичний переклад Святого Письма українською мовою. Цим митрополит Іларіон забезпечив право українського народу на звернення до Бога рідною мовою, заклав підвалини організаційного оформлення української православної автокефалії та національно-мовної єдності українців України і діаспори.
Користувачів ознайомили з інфографікою Ганни Бенедюк “Іван Огієнко: десяток науково-дослідних установ в одній особі.

Іван Огієнко – особистість, яка становить окрасу нації” – поличка виставки, яка найповніше ознайомить вас з особистістю  Івана Огієнка.
Родзинкою полички є книга: Огієнко І. Історія української літературної мови / І. Огієнко ; [упоряд. М. Тимошик]. – Київ : Либідь, 1995. – 296 с. : іл.
Це одна з етапних праць ученого, яка за радянських часів вважалася особливо крамольною. В історичному розрізі, доступно і переконливо автор показав той воістину тернистий шлях, яким пройшла українська мова в умовах століть заборон, утисків, і обмежень, дослідив феномен незнищенності її як «душі нації», «найціннішого скарбу» народу. Водночас автор з’ясовує, яких негативних наслідків завдали процесові творення літературної мови репресії цензурних відомств царської Росії та політика партійно-більшовицького терору проти українського відродження в 20-30-х роках XX століття.

В переліку геніїв світової літератури одним із найяскравіших є  ім’я французького письменника, драматурга і актора Жана Батиста Мольєра.
15 січня 2022 року культурна світова громадськість відзначатиме 400 років від дня його народження.

Мольєр прийшов у літературу за часів утвердження королівської влади. Найпишніший і найрозкішніший королівський двір у Франції привертав до себе увагу всієї Європи XVII століття. Під владою єдиного монарха країна зробила крок у нову економічну і політичну епоху. Але водночас був зроблений новий крок й у мистецтві – до класицизму, з його чіткими законами і зваженою гармонійністю. Людовік XIV чекав від класицистів прославлення себе як «короля-сонця». Втім, незважаючи на безліч похвальних творів на честь нього, справжнім володарем епохи став Мольєр – великий король комедії. З ним рахувався не тільки монарх, але й церква, і буржуазія, і аристократи. Його не любили у верхах, проте його не можна було не помічати, бо він панував над думками й почуттями тих, хто сидів у партері й на гальорці.

Шановні користувачі бібліотеки, пропонуємо вам перечитати книги та переглянути екранізовані твори Мольєра. Він створив “блискучі” комедії “Тартюф”, “Дон Жуан”, “Мізантроп”, “Скупий”, “Міщанин-шляхтич”, “Удаваний хворий” і спеціальну школу театрального мистецтва Франції епохи класицизму. Герої його творів, будучи носіями людських пороків, повно і точно відображали епоху, у якій жив і творив Мольєр.
Серед книг представлених на виставці чільне місце займає унікальне видання, збережене бібліотекою:
Мольєр Жан-Батіст. Скупий: Комедія на 5 дій / Жан-Батіст  Мольєр;пер.з франц. М. Тобілевич-Кресан; за ред. Ю. Назаренка – К.:”Мистецтво”, 1953.– 100с.

Книга унікальна і роком видання (1953, книзі – 69 років) і тим, що переклала її Марія Іванівна Тобілевич-Кресан – донька Івана Карпенка-Карого, українська письменниця-перекладачка і театральна діячка, організаторка лялькового театру в Києві, викладачка французької мови у Другій київській гімназії, старшокласники якої захищали Україну під Крутами.

 

17 січня виповнюється 80 років Роману Гораку (1942), українському письменнику, франкознавцю, досліднику життя і творчості багатьох літераторів Прикарпаття (О. Дучиминської, К. Попович, О.Рошкевич та ін.), директору літературно-меморіального музею І.Франка у Львові.
Користувачам запропонували знайомство з багатьма книгами автора, які є в фондах бібліотеки від добре відомої уже: Горак Р. Тричі мені являлася любов: Роман ессе про Івана Франка, до менш знаних читачами:
– Горак Р. Кров на чорній ріллі: Есе-біографія Василя Стефаника / Роман Горак.– К.:ВЦ “Академія, 2010. — 608 с.;
–  Горак Р. Прозвані юродивими: Есе про Тараса Шевченка / Роман Горак. — Львів: Апріорі, 2011. – 248с.;
–  Горак Р. Третя варта: Есе про  Івана Франка  / Роман Горак. — Львів: Апріорі, 2012. – 480с.;
–  Горак Р. Втеча у прірву:  Есе про Леся Курбаса  / Роман Горак. — Львів: Апріорі, 2016. – 600с.;
–  Горак Р. Журавлі відлетілі…есеї про Квітку Цісик та її рід  / Роман Горак. — Львів: Апріорі, 2018. – 400с. :+ іл.
Тож, в ці січневі дні, запрошуємо вас відвідати  Абонемент ЦМБ (вул. К. Данила,16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради та глибше ознайомитись з письменниками-ювілярами січня 2022 року.

А допоможе вам в цьому перегляд однойменної відео презентації, підготовленої бібліотекарем абонементу ЦМБ Зіняк М.В. 

Відповідальна – Кирста О.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top