Поетична акварель “По своєму кожна пташина співає, по своєму кожний народ розмовляє”

     Найціннішим в житті кожної людини є рідна мати, рідна земля, рідна  мова, адже мова є великим скарбом народу.  Мову не можна вигадати чи створити за рік чи два, вона твориться тисячоліттями. Мудрий народ вчиться рідної мови у дідів-прадідів, розмовляє нею, пише, співає, думає і звичайно ж передає її своїм дітям і онукам. Без мови не може існувати народ і його культура. 28.02.2024 року   в бібліотеці-філії №1 по роботі з дітьми Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради, з учнями 2-А і 2-Б класів ліцею №4 було проведено показовий захід присвячений міжнародному дню рідної мови – поетичну акварель “По своєму кожна пташина співає, по своєму кожен народ розмовляє”.

На свято було запрошено тріо бандуристок “Намисто”. Під звуки бандури бібліотекарі розповіли присутнім про те, що кожна людина має пам’ятати хто вона, де народилася, де її коріння, про те що треба старанно вивчати і знати свою рідну мову, любити її і цінувати, збагачувати і берегти. Також послухали історію виникнення свята рідної мови. Присутні з цікавістю дивилися відеоролики: “Неймовірне звернення до українців”, автор Віктор Баранов та “історія української мови за 5 хвилин”. Бібліотекарі підготували цікаву, креативну виставку “Я люблю українську мову”, де на великому гроні винограду присутні мали змогу  прочитати цікаві факти про українську мову. 

Всі разом заспівали пісню “Ой у лузі червона калина”, яка є символом сьогоднішнього протистояння. Діти декламували вірші про мову та наші духовні обереги: калину, вишиту сорочку, українську хустку, вишитий рушник, ляльки-мотанки, українське намисто, писанки та український віночок тримаючи ці атрибути в руках.   Також заспівали пісню “Сила роду”. У виконанні бібліотекаря прозвучав вірш-казка Світлани Лукашової “Воронина вечеря” в якому всі слова починаються на літеру В, таке написання вірша можливе лише українською мовою. До уваги присутніх було зроблено перегляд літератури біля розгорнутої бібліотечної виставки “Я люблю українську мову”. На завершення заходу всі разом виконали чудову українську пісню “Мова єднання”.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top