Поетична вервечка пам’яті “Крути – волі народної дзвін”

В неділю, 28 січня 2018 року о 16:00, та в День пам’яті Героїв Крут 29 січня (протягом дня) на абонементі ЦБ (вул. Короля Данила, 16) Івано-франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбувалася поетична вервечка пам’яті Героїв Крут “ Крути – волі народної дзвін”, якою вшанували трагічну сторінку нашої історії. Такий захід проводиться вже в 5-й раз поспіль і став традиційним, а його історія бере початок з січня 2014 року, коли на барикадах івано-франківського Євромайдану вперше зачитувалась крутянська поезія.

Бібліотекарі та учасники читали вірші відомих поетів про Крути і символічно передавали свічку один одному, утворивши вервечку пам’яті. Мабуть, кожен згадав тих молодих хлопців, які мужньо стали на захист своєї країни, знаючи, що сили не рівні і вони всі загинуть. Атмосфера вечора була настільки проникливою і водночас сумною, що йшли мурашки по шкірі.

Бібліотекарі розповіли про Битву під Крутами та її значення у становленні української державності. Уряд УНР, опинившись без війська, кинув на протистояння з російською армією, що йшла на Київ, кілька сотень погано озброєних студентів та гімназистів. Майже всі вони полягли у нерівному бою, але призупинили наступ противника. Ця затримка дала змога українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір, який врятував молоду українську державність. Бібліотекар підкреслила, що трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за Незалежну Україну.

Також було звернуто увагу на історію вшанування жертовної пам’яті героїв Крут, зокрема, у Галичині культ героїв Крут поширився серед пластової молоді, яка у 1926 році створила курінь УСП ім. Бою під Крутами. Згодом ініціативу вшанування героїв Крут перейняло львівське студентство. Наразі у Києві діє юнацький пластовий курінь число 75 ім. Героїв бою під Крутами. Приклад Героїв Крут використовувало командування УПА для патріотичного виховання своїх членів і була встановлена традиція відзначення їх пам’яті, як національного свята.

Продовжуючи захід бібліотекар наголосила, що в Україні вшанування бою під Крутами розпочалося тільки напередодні проголошення її незалежності. Надалі відзначення роковин перетворилося на масштабну подію. Тематиці бою під Крутами присвячено чимало поетичних та музичних творів. Саме тому поетичною вервечкою пам’яті у бібліотеці і вирішили вшановувати Героїв Крут.
Ми повинні завжди пам’ятати подвиг Героїв Крут і передавати традицію вшанування нащадкам.
Захід організований для широкого кола користувачів.
Відповідальні – Кирста О.М., Данилів Л.В.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top