Поетична сага “Нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирає мову…»

О, мови чисте джерело!
В лихі часи, мій сину,
Воно докупи всіх звело,
Хто любить Україну.
Ковток джерельної води, –
Його завжди будь гідний,
І щиру вірність доведи.
Великій мові рідній.
Н. Хаткіна

Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Кожного року 21 лютого увесь  світ відзначає Міжнародний день рідної  мови. Мова являється духовним скарбом нації. Це не просто засіб спілкування, це те, що живе в наших серцях, це те що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя.

21 лютого 2023 року працівники бібліотеки-філії №4 (вул. Є. Коновальця, 132-А) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготували і провели поетичну сагу “Нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирає мову…” .

Ми завітали в гості до ліцею №12, де нас з нетерпінням вже чекали  учні 1 класу зі своєю першою  вчителькою,  Кімак Наталією Львівною. Почався захід з найголовнішої пісні, гімну «Ще не вмерла України», яку виконали учні з музичним керівником Чайківською Наталією Степанівною. Також, виконали музичні твори «Ой у лузі червона калина», «Урок», «Пісенька про голосні», «Пісня про Букварик». 

Бібліотекар дитячого відділу бібліотеки-філії №4 розповіла цікаві факти про рідну мову та її розвиток і становлення. Порадувала грою на бандурі учениця 5 – Б класу, Анастасія Комарова, під керівництвом  вчительки ДМШ №2, Короткової Наталії Миколаївни. 

А ще, Магас Марія декламувала вірші про мову, розвеселяла всіх хвилинками – веселинками,  скоромовками, прислів’ями. Малята дізнались багато цікавого про мову і про наші музичні інструменти. Та найбільше всі захопилися вікториною «Вгадай з якої казки» та «Питаннями для сміливця».

Діти ознайомилися з деякими книжками про мову, такими як  Н. Хаткіна «Мови чисте джерело», «Наша мова солов’їна», Л. Мовчун «Мовна лікарня», «Благослови мати», М. Хаткіна «Листи до Тарасика», В. Багірова «України слані діти», «Рідна моя Україна».

Закінчилось свято фотосесією та приємним подарунком від школярів – книгою, яку вони подарували  для бібліотеки.
Бережіть себе. Будьте здорові. Чекаємо Вас в нашій бібліотеці.

Відповідальні за проведення – 2Магас М. М., Лесик Л. А.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top