Поетична сторінка “Князь роси”

Мій батько уже яблук не їсть 

і Наполеон уже яблук не їсть

і Уолт Уїтмен не їсть яблук

а я ще їм і яблука мені

в очах червоні 

Тарас Мельничук

     Днями виповнилось би 85 років Тарасові Мельничуку – поетові, якого називають Князем Роси, одному з найоригінальніших, найгеніальніших і найтрагічніших українських митців другої половини ХХ століття. Щоб вшанувати пам’ять нашого краянина та ближче познайомити наших читачів з його творчістю, ми, бібліотекарі бібліотеки-філії №3 (вул. Хоткевича, 52А) Івано-Франківської МЦБС департаменту культури міської ради, провели поетичну сторінку “Князь роси”. Поет залишив цей світ в 1995 році, але інтерес до його унікальної творчості не зникає досі: його книжки перевидаються, життєвий та творчий шлях переосмислюється дослідниками літератури.

 

Також щороку вручається премія ім. Тараса Мельничука, функціонує віртуальна сторінка, де опубліковані його рукописи та інші відомості. На заході читали його самобутню, еталонну поезію, головним образом якої є роса – символ очищення та правди. Згадали й тернистий життєвий шлях поета-дисидента, який не хотів і не міг змиритися з радянською тоталітарною системою, бо завжди належав світу свободи. Два арешти за антирадянську діяльність, тюремний термін в Пермських таборах, постійний нагляд органів радянської держбезпеки, каральна психіатрія, – цей досвід можна прочитати і відчути в рядках його тонкої інтелектуальної поезії. Багато з того, що написав Тарас Мельничук, не відоме широкому читацькому загалу. Бо поет щедро роздавав щойно написані ним твори друзям, а то й зовсім випадковим людям. До того ж значна частина рукописів була знищена вогнем, коли згоріла батьківська оселя. І вже у 2018 році частина творчого доробку Тараса Мельничука дивним чином віднайшлася в Івано-Франківську. Унікальна збірка з двох десятків віршів “Моє ліплення оленя” вийшла друком у видавництві Discursus.

Сподіваємось, що чудова поезія Тараса Мельничука знайде відгук у ваших читацьких серцях і щиро запрошуємо до нашої книгозбірні!

Відповідальні за проведення: всі працівники.

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top