Поетична сторінка “Коли ти любиш рідний край…”

“Щоб поезія була гарна, її слід вистраждати і носити глибоко в серці”   

06.12.2021 року в бібліотеці-філії №14 (вул.Довженка,12) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради з нагоди 150-ї річниці від дня народження Миколи Вороного була підготовлена поетична сторінка “Коли ти любиш рідний край…”.

Микола Кіндратович Вороний (1871–1938) належить до плеяди найвідоміших українських майстрів слова початку XX століття. Його відносять до поетів-модерністів, які по-новітньому висловили високі людські почуття у цілком нових віршованих формах. Він працював бібліотекарем і коректором Наукового товариства імені Шевченка, режисером українського театру товариства «Руська бесіда», у редакції журналу «Життє і слово». Був одним із засновників Української Центральної Ради, організатором Українського національного театру (1917).

Творчість Миколи Вороного пройнята патріотизмом, щирою любов’ю до народу, низка поезій митця присвячена Т. Шевченку, І. Франку, М. Лисенку («Краю мій рідний», «Горами, горами», «Привид”). 

 Слова з його вірша: “За Україну, за її волю” – тепер золотом гаптовані на бойових прапорах підрозділів Збройних сил України.

Він – автор чотирьох збірок поезій. Найвідоміші його вірші – “Коли ти любиш рідний край…”, “За Україну”, поема “Євшан-зілля” та знайомі всім з дитинства “Сніжинки”. Ювілей поета – нагода ще раз їх пригадати.

Підготувала: Араджіоні С.П.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top