Поетичний вернісаж “З берегів Тетерева у вічність”

8 липня 2022 року в бібліотеці-філії №2 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбувся поетичний вернісаж “З берегів Тетерева у вічність” (до 115-ї річниці від Дня народження Олега Ольжича).  

Читачі дізналися про життєвий і творчий шлях письменника. Бібліотекарі і користувачі читали вірші Олега Ольжича, ділилися враженнями про твори письменника, а також переглянули книги з творами Олега Ольжича, які є в бібліотеці.

8 липня минає 115 років від Дня народження Олега Ольжича. Поет і археолог, він покинув свою затишну робітню й книгозбірню і повернувся до України, яку залишив ще в дитинстві. Повернуся, щоб стати воїном.

Сліди Олега Ольжича – Олега Олександровича Кандиби, сина уславленого поета Олександра Олеся – починалися 8 липня 1907 року в Житомирі, де він народився. Після поразки УНР разом із родиною емігрував. Навчався у Карловому університеті в Празі та Українському вільному університеті, працював згодом у Гарвардському університеті в США.

Із виникненням ОУН став одним з найактивніших її членів, потім – заступником голови Проводу ОУН. Окрім того, що був політичним діячем, помітний слід полишив і в царині публіцистики, археології та поезії.

Олег Ольжич – одна з найяскравіших українських постатей минулого століття. Ця дата доволі скромно відзначається в Україні. Доволі скромно, як на непересічну постать провідного члена Організації Українських Націоналістів, талановитого поета, вченого, публіциста, який віддав життя за національну ідею. Олег Ольжич був закатований нацистами вночі з 9-го на 10-те червня, 1944-го року. Від жалю 27-го липня перестало битися серце його батька, Олександра Олеся. А 31 липня народився син Олега Ольжича – також Олег – Олег Кандиба.

Поет-борець був людиною творчою і мужньою, ніколи не вагався перед вибором, завжди діяв рішуче і організовано в інтересах національної ідеї.

Відповідальна: Цібій С.О.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top