Біографічна довідка “Поет лицарської звитяги”

8 липня виповнюється 115 років від дня народження Олега Ольжича – талановитого українського поета і вченого, визначного політичного діяча, борця за самостійну Україну.

Щоб ушанувати видатну особистість працівники бібліотеки-філії №6 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради, 08.07.2022 року протягом дня знайомили користувачів з біографічною довідкою «Поет лицарської звитяги». Увазі користувачів була представлена книжкова виставка «Олег Ольжич – поет нескореного покоління» на якій представлені його твори та літературознавчі матеріали про творчість поета.

Під час презентації виставки акцентували увагу на наступних виданнях: О. Ольжич «Поезія, проза», О. Ольжич «Незнаному Воякові : Заповідане живим» , «Празька поетична школа. Антологія» , Жулинський М. Олег Ольжич і Олена Теліга, «Українське слово. Хрестоматія української літератури та літературної критики ХХ ст. Кн.2» та ін.

Виставну доповнив бібліографічний список літератури  «Муза мужності і боротьби»

Присутні, з розповіді бібліотекарки дізнались, що Олег Олександрович Кандиба, більш відомий під псевдонімом Олег Ольжич, народився 8  липня (21)1907 року. Виходець Карлового університету та Українського Вільного Університету, яскравий представник «Празької школи», знаний і відомий на батьківщині, в Європі та Америці, археолог, провідний політичний діяч Об’єднання Українських Націоналістів та Карпатської України, редактор кількох українських газет періоду національно-визвольних змагань, гідний син свого батька (відомого українського письменника, поета-символіста, драматурга Олександра Олеся) та своєї землі, представник плеяди «трагічних оптимістів» Празької школи, оспівувач героїзму з поетичною душею. Олег Ольжич поклав своє життя на жертовник української волі,  своєю полум’яною творчістю намагався наблизити час творення нової національної еліти. Великий патріот України загинув у застінках гестапо 10 червня 1944 року, у камері в’язнів-смертників табору Заксенхаузен (Оранієнбург, Німеччина).

Забути Олега Ольжича не маємо права. Це одна з найсвітліших постатей української історії. Саме він  дав нам ключ до розуміння нашого національного єства і простого буття.

 Відповідальні: працівники бібліотеки-філії №6.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top