Поетичний струмок “Любов як щастя і страждання Христини Алчевської”


16 березня 2017 року о 12.00 на абонементі ЦБ (вул.К.Данила,16) з нагоди 135-ї річниці від дня народження Христини Олексіївни Алчевської відбувся поетичний струмок. Христина Алчевська (16.03.1882 – 27.10.1931) – педагог, але більше відома як письменниця, блискуча перекладачка, авторка 12 поетичних збірок, драматичних поем. З неповних п`ятдесяти років життя майже тридцять присвятила літературній праці.

Бібліотекар наголосила, що першу збірку “Туча за сонцем”(1907) високо оцінили І.Франко та О.Кобилянська, з якою Х.Алчевську пов`язувала багаторічна дружба. Поетичні збірки “Вишневий цвіт”, “Пісні серця і просторів” – гімн на честь народу-велетня, його незборимих визвольних дій. “Сльози”, “Встань, сонце”, “Мандрівець” сповнені трагізму, мають багато спільного з антивоєнними творами О.Кобилянської, М.Черемшини.

Бібліотекарем було підкреслено, що літературний шлях письменниці не завжди був рівним, не раз вона захоплювалася модерністськими течіями. Проте щира любов до народу, шанобливе ставлення до його героїчного минулого завжди були провідними в літературній творчості Христини Алчевської.

Пам`ять – це криниця, дно якої десь у незмірних глибинах, а ще її можна порівняти з віковим розложистим дубом – символом талановитої родини Алчевських – патріотів України, приклад служіння Вітчизні.

Відповідальна бібліотекар абонементу ЦБ Лисенко Л.С.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top