Поетичні читання “Дорогою болю”

6 січня 2023 року Василю Стусу могло б виповнитися 85 років. Український поет, прозаїк, перекладач, літературознавець, правозахисник.. активний представник українського культурного руху шістдесятників, який і Національну премію імені Т.Г. Шевченко, і звання Героя України отримав посмертно. Він працював учителем української мови та літератури в той час, коли радянська влада витісняла все українське. Його двічі засуджували та звинувачували в “антирадянській діяльності та пропаганді”. Твори поета конфісковували та забороняли. Та попри все він продовжував писати, перекладати, боротися за українське. В. Стус гостро відчував фальш, брехню, чужий біль і не міг замовчувати правду. Йому було даровано лише 47 років земного життя. І перервала його радянська влада.
З нагоди дня народження поета, в бібліотеці – філії № 22 (с. Тисменичани) Івано – Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради 8 січня пройшли поетичні читання «Дорогою болю».

На заході відвідувачі висловлювали свої думки про поезію В. Стуса та зачитували вголос поезії, які найбільше їм припали до душі.


В бібліотеці також влаштована виставка – експозиція «Ковток свободи зі Стусових глибин». Експозиція містить збірки поезій В. Стуса, фото з місць ув’язнення, копії листування поета, біографічні матеріали,  присвячені дослідженню життєвого та творчого шляху поета.
Маємо більше самі дізнаватися і розповідати іншим про найкращих представників нашої нації, тим більше у такий складний для України час. Ідеї Стуса — нетерпимість до зла і байдужості, любов до України, відчуття власної гідності,  прагнення свободи — живі і досі,  адже щоденна боротьба за Україну, її волю та незалежність триває.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top