Правовий квест “Великі права маленької дитини”

01.06.2022 року бібліотекарі читального залу ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради на Вічевому майдані відбувся правовий квест «Великі права маленької дитини». Захід відбувся в рамках засідання клубу «Діалог» і був присвячений Міжнародному дню захисту дітей. 

Кожна дитина повинна знати, що усі люди народжуються вільними і рівними у своїй гідності і правах, всі рівні перед законом та суспільством, що держава зобов’язана вживати всі необхідні заході для забезпечення захисту прав дітей.

1 червня відзначається Міжнародний день захисту дітей, свято наших маленьких громадян, наділених від народження великими правами.

Сьогодні цей день набуває особливого значення. Нашим дітям сьогодні бракує тепла, дружнього спілкування з однолітками, справжнього дитинства і мирного неба над головою. Війна в Україні принесла дітям жах і крах надій, дитячих мрій та сподівань. перед Україною постають нові виклики у сфері захисту прав дітей у зв’язку з ескалацією насильства, бойових дій на території нашої держави. Закон України «Про охорону дитинства» – основний закон України, що регулює ситуацію з дітьми в умовах збройних конфліктів. 

Конвенція ООН про права дитини є основним документом, що визначає правові стандарти у сфері їх  прав. 1991 року Україна приєдналася до Конвенції ООН, згідно з якою кожна держава зобов’язана поважати та заохочувати право дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті, забезпечувати їй повноцінне дозвілля й відпочинок та сприяти наданню для цього відповідних можливостей.

До заходу був запрошений правознавець, головний фахівець зі зв’язків з громадськістю та пресою Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Дмитро Савуляк. 

Керівник правового клубу «Діалог» Майя Шегда спільно із спеціалістом права розповіли присутнім про права та обов’язки дітей та батьків, надали інформацію про правову допомогу та координати соціальних служб, куди можна звертатися за допомогою. 

Дітям та батькам була роздана друкована продукція:  

  • «Паспорт прав дитини», в якому наголошується, що права дитини захищені міжнародними договорами та чинним законодавством України.
  • Буклет «Твої права – твій надійний захист» містить інформацію про права та обов’язки батьків та дітей. А також про обов’язок держави перед своїми громадянами.
  • Буклет «Як отримати статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів» акцентує увагу на захист прав дітей у зв’язку з ескалацією насильства, бойових дій на території нашої держави.
  • Правова розмальовка – лабіринт була популяризована з метою аналізування ситуації, надання правових знань, обрання правильного правового шляху.

Захід був розрахований на дітей різної вікової категорії та їх батьків з метою надання знань та умінь захисту своїх прав в суспільстві, захисту прав, згідно сьогоднішніми воєнними подіями.

Щиро бажаємо нашим маленьким друзям миру, здоров’я, щастя, добра та сімейного затишку у вільній незалежній правовій державі.

Відповідальна за проведення заходу – Майя Шегда.

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top