Правовий навігатор “Родина в об’єктиві закону: сімейне законодавство та моральні засади”

15 травня увесь світ відзначає Міжнародний день сім’ї запроваджений 20 вересня 1993 року відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН. На думку Генерального секретаря ООН Кофі Аннана, коли зневажаються основні права однієї сім’ї, єдність всієї людської сім’ї, членами якої вони є, перебуває під загрозою.

Україна також, приєднується до такого свята, тим паче, що у другу неділю травня ми традиційно святкуємо День матері. Ці свята народилися з безмежної любові і вдячності до тих, хто вдихнув в нас життя, навчив нас любити і цінувати родину, до тих, хто виводить нас на самостійну дорогу. Сім’я – є берегинею людських цінностей, культури правових та моральних цінностей, осередком збереження духовних і культурних традицій нації.

12 травня 2021 р. о 14:00 в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбувся відеозапис чергового засідання правового клубу «Діалог». Керівник клубу «Діалог», Майя Шегда, підготувала правовий навігатор «Родина в об’єктиві закону: сімейне законодавство та моральні засади». Ця тема обрана не випадково, адже сім’я – це найдорожчий скарб для кожної людини, незалежно від правового становища, соціального статусу, віросповідання, світогляду, моральних засад. 

З сім’ї починається життя людини, тут відбувається формування її як правового громадянина. Кожна сім’я закладає особливі відносини в родині, де дитина вчиться любові до батька, матері, родини, світу, своєї Батьківщини. Збереження та захист традиційних сімейних цінностей – це основна передумова процвітання майбутнього покоління. Тож, українські родини зберігають й передають своїм нащадкам культурні цінності своєї сім’ї зокрема та нашого народу загалом,  національні традиції та розуміння про любов, душевний затишок і добро.

Суспільні трансформації сучасності в Україні, технічний прогрес вплинули не тільки на традиційні українські сімейні цінності, а також і на загальносвітові тенденції розвитку сім’ї. Зростання почуття індивідуалізму, незалежності, домінування власних егоїстичних інтересів і одночасне нехтування інтересами членів родини, перебудова в ієрархії цінностей сім’ї, кардинально змінює свідомість толерантного, дбайливого ставлення до сімейних традицій.

Норми, що регулюють сімейні відносини, закріплені в Конституції України, СК України та в інших нормативно-правових актах. Основним актом сімейного права безумовно є Сімейний кодекс України, який набрав чинності згідно нормативним актам ЦК України 1 січня 2004 р. Згідно з СК України – сім’я є первинним та основним осередком суспільства. Сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. Особливо важливе значення мають положення ст. 51 і 52 Конституції України, які встановлюють основні принципи регулювання сімейних відносин і знаходять своє втілення в нормах сімейного законодавства. Відповідно до ст. 51 Конституції України сім’я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою, шлюб грунтується на вільній згоді жінки і чоловіка, кожен з подружжя має рівні права і обов’язки у шлюбі та сім’ї, батьки зобов’язані утримувати своїх неповнолітніх дітей, а повнолітні діти зобов’язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків. Статті 52 Конституції України та ст. 142 Сімейного кодексу України визначають, що діти рівні у своїх правах незалежно від походження, а також мають рівні права та обов’язки щодо батьків незалежно від того, чи перебували їхні батьки у шлюбі між собою. До сімейного законодавства відносять і міжнародні договори. Відповідно до ст. 13 СК України міжнародні договори, що регулюють сімейні відносини є частиною національного сімейного законодавства України.

На захід була запрошена заступниця директора Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – Іванна Тичковська. Фахівець з права, згідно Конституції України, Сімейного кодексу України, надала правову інформацію по темі, проконсультувала та розкрила шляхи вирішення спірних сімейних питань в об’єктиві закону. Вона звернула увагу на права та обов’язки батьків та дітей, коротко проаналізувала інші нормативно-законодавчі документи сімейного законодавства.

У Міжнародний день сім’ї ми, бібліотекарі читального залу, бажаємо Вам і Вашим рідним міцного здоров’я, щастя та непохитної твердості родинних стосунків, уваги своїм рідним і близьким. У ХХІ ст. в епоху інформаційних технологій відбуваються зміни і у формуванні родинних, моральних, правових відносин, змінюються ідеали, норми і принципи сімейних відносин.  Ми повинні говорити і показувати на власному прикладі про сімейні цінності: любов, батьківство, вірність, довіру, милосердя і не забувати про права та обов’язки батьків і дітей.  Даруймо один одному позитив, слова вдячності та любові.

Відповідальна за проведення заходу бібліотекар читального залу Майя Шегда.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top