Презентація книг “Звід пам’яток Івано-Франківської області. Івано-Франківськ і села міської ради”

collage_fotor27 жовтня 2016 р. о 16:00 в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика, 5) відбулася презентація книг про пам’ятки Івано-Франківська та сіл міської ради. На сьогодні у світ вийшли три частини: “Історико-архітектурний нарис”, “Пам’ятки археології, історії та мистецтва”, “Некрополі міста Івано-Франківська”. Завершить серію книга про пам’ятки архітектури, рукопис якої практично готовий до друку.

Подія дуже важлива, бо, хоч місто й може похвалитися великою кількістю різнопланових краєзнавчих видань, але книг такого роду, безперечно, ще не було. Книги створені у рамках підготовки загальнодержавного енциклопедичного видання “Звід пам’яток історії та культури України”. Вони покликані привернути увагу до проблем дослідження та збереження культурної й архітектурно-містобудівної спадщини обласного центру.

Вітаючи авторський колектив, мер міста Руслан Марцінків відзначив позитивну тенденцію видавництва книг краєзнавчої тематики: лише цьогоріч міська влада фінансово підтримала видання дванадцяти книг про наш край.

Модератор і ведуча зустрічі, секретар Микитинецької сільської ради Марків Галина Володимирівна зауважила: “Це книжки для вдумливого читача, який любить своє місто, хоче глибше пізнати його, дорожить його пам’ятками й зберігає пам’ять про видатних краян. Вони пропонують йому з різних ракурсів подивитися на нього”. Впродовж заходу п. Галина зачитувала цікаві уривки з книг, пропонуючи присутнім бліц-екскурс в минуле.

Зеновій Федунків, керівник науково-редакційного відділу розповідав про кропітку роботу над виданням, щоденну напружену працю науково-редакційного відділу, про авторів і співавторів книг. Адже над книгами працювали десять осіб, які займалися дослідницькою роботою, опрацьовували архіви, писали статті.“Співавтором значної частини статей є, на жаль, уже колишній працівник відділу, найретельніший дослідник забудови Івано-Франківська Михайло Головатий, який відкрив або уточнив дуже багато інформації про цінні для історії міста постаті, будівлі й події”, – зазначив Зеновій Федунків. Також, на його думку, книга має стати зброєю у боротьбі громади з тими, хто безжально забудовує наше місто.

Науковий редактор видання Галина Максимців розповіла про нюанси обробки інформації, її систематизації та про актуальність видання.

На презентації виступали краєзнавці, архітектори, гості з Польщі. Всі одностайно зазначили важливість і своєчасність видання. На завершення З. Федунків відмітив: “За своїм значенням презентовані книги є не просто довідниками для вузькопрофільних спеціалістів, вони варті уваги і поважних містян, і молоді, і юного покоління, – щоб усі змогли осмислити, наскільки вражаюче багатим і цікавим є наше місто і наш край, і вболівали за збереження і примноження їхньої краси і слави”.

Родзинкою презентації стала вікторина на знання пам’яток, переможцям подарували книги.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top