Презентація літературної постаті  “… На межі двох епох”

Молодий я, молодий,
Повний сили та одваги.
Гей, життя, виходь на бій,—
Пожартуєм для розваги!
Павло Тичина

27 січня 1891 року народився український  поет, перекладач із  сорока  мов, громадський діяч Павло Григорович Тичина. Для сучасників він лишається далеко непізнаною особистістю. Тож спробуємо розкрити його багатогранність, пригадаємо найяскравіші епізоди життя письменника, а також сильні та ніжні рядки Тичинівських поезій.

27.01.2021 року о 14:00 в читальному залі ЦБ (вул. П.Орлика, 5) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбулася презентація літературної постаті українського поета Павла Тичини “… На межі двох епох” (до 130-річчя від дня народження Павла Тичини), (1891-1967).

Молодий Тичина подарував Україні соковиту, яскраву поезію, просякнуту символізмом, музикою та світлом. Він був неймовірно талановитим, оптимістичним, спрямованим в майбутнє. Перші його друковані твори з’явилися в 1912 році. Протягом життя П. Г. Тичини відбувався постійний і надзвичайний тиск на нього, на його творчу активність. Милозвучність і особливий композиційний характер його творів дедалі більше пом’якшується і замінюється спершу риторичними, а далі й абстрактними формулюваннями. Переломною у творчості поета вважається збірка «Чернігів» (1931 р.), яка означила його перетворення в “рупор” комуністичної партії.

З цікавим і непростим життєвим і творчим шляхом поета присутніх ознайомила бібліотекар Дубовська Оксана. Вона підготувала  тематичну презентацію з коментарем “Геній із замерзлим серцем, ангел зі зламаними крильми”. 

Протягом заходу в читальному залі звучали осучаснені переспіви майже забутих хітів ХХ століття на слова Павла Тичини: The Doox – “Гаї Шумлять” ( https://youtu.be/6zkxwfU-ThM ), Мертвий півень – “О Панно Інно, панно Інно…” ( https://youtu.be/DUXjXlL5nZc ).

Також бібліотекарі читального залу підготували книжкову виставку : “… На межі двох епох”. Відвідувачі мали нагоду ознайомитися  з розмаїттям тематичних матеріалів, зокрема, з  дванадцятитомником творів П. Г. Тичини, який на сьогодні є найповнішим зібранням поезії, перекладів, спогадів, щоденників, листів різних років та літературно-критичних статей про життя і творчість поета.
Захід призначений для широкого кола користувачів. 

Відповідальна за підготовку заходу бібліотекар другої категорії Дубовська Оксана.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top