Презентація творчості харківської письменниці і волонтерки – Людмили Охріменко

18 травня 2022 року в читальному залі ЦБ, за організації працівників абонементу ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбулася презентація творчості  харківської письменниці і волонтерки – Людмили Охріменко,

Модератором зустрічі була бібліотекарка абонементу ЦБ – Марія Зіняк, яка представила харківську письменницю, громадську активістку, волонтерку, авторку низки книг, зокрема “Пригоди дорослого Буратіни жіночої статі”, “Легка поведінка”, “Пригоди мухи в окропі на окупованій території”, «Волонтерські історії», «Оскар».

Людмила Охріменко народилася в Криму. Писати почала ще у дитинстві. Вважала свою творчість аматорством, та й у 90-ті роки потрібно було багато працювати, щоб прогодувати двох дітей. Займалася бізнесом. Створила кілька успішних компаній. Багато років пропрацювала  на державній службі. 

З 2014 року займається волонтерською діяльністю. До 2016 їздила на передову, а потім почала писати книжки про війну. На тепер віддає прибуток від книжок на допомогу родинам загиблих і пропавши без вісти, а також на інші благодійні проекти, пов’язані з допомогою для фронту.

Упевнена, що українці не вчать свою мову, вони її згадують! Потрібно лише ухвалити для себе таке рішення: говорити, писати, читати лише рідною мовою! Через повномасштабне  вторгнення росії в Україну взимку 2022 змушена була переїхати з Харкова спочатку до  Львова а потім до Івано-Франківська.
Послухати письменницю прийшло досить багато людей, зокрема, і  були земляки пані Людмили, жителі Харкова.
Письменниця розповіла про найбільший виклик для себе, коли працювала над «Оскаром» — книгою про військового розвідника, яка мала бути написана від імені самого героя.
Роман «Оскар» у 2021 році члени журі Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова — 2021» визнали найкращою книгою на воєнну тематику. Книга розповідає про українського розвідника, кримського татарина Руслана, котрий попри буремні події 2014 року залишився вірним присязі й Україні. Головний герой  потрапляє до полону ДНР, тікає звідти й далі продовжує йти до поставленої мети.
Авторка розповіла, що під час роботи над текстом багато радилася з людьми, які знаються на військовій термінології, вникала в ісламські звичаї. І часто це були такі неочевидні речі, про які вона сама б і не здогадалася.
За сюжетом, Оскар — не глянцевий «герой бойовиків». У ньому дуже багато емоцій. Зокрема, страху — ці переживання за життя навколишніх, боязнь когось підставити. Його постійно терзають протиріччя.
Коли книжка була написана, авторка  зовсім не чекала перемоги на конкурсах. Бо то не популяризація про «рембо» на війні. Одна знаменита літературна критикиня навіть написала, що письменниця ганьбить цією книгою світлий образ українського воїна і здаю справжні імена людей, які допомагали Оскару на окупованій території, що може спричинити їхній арешт.
“Насправді всі, окрім головного героя, — збірні образи, — додає Людмила Охріменко. Коли ж стало відомо, що «Оскар» став лауреатом «Коронації слова»,
письменниця була шокована. А комітет не міг повірити, що книгу написала жінка, навіть думали, що то якась помилка.

Під час зустрічі розмовляли про рідний для авторки Крим, в якому прожила багато років, про Харків, українську жінку, волонтерство.   Неодноразово наголошувалось, що в цей непростий для нас й України  час від нас, людей і громадян, залежить дуже багато. Кожна людина цінна і важлива. А найголовніше – не боятися говорити правду. Бути в правді перед собою та іншими. Тож  під час презентації сходилися до одного: як говорити правду в письмі, театральних постановках, де правда на війні і як подавати її без надмірного прикрашання. Тобто, як передавати історії живих людей з відчуттям їхньої долі, не додаючи своїх слів, не підсолоджуючи, навіть коли дуже хочеться.

Зустріч з письменницею пройшла цікаво, водночас актуальна , бо відбулася в день, коли в Україні та світі вшановують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу.
У невимушеній атмосфері лунали цікаві запитання, щирі привітання та побажання.

На згадку про зустріч письменниця подарувала бібліотеці книги, а всі охочі також змогли придбати книги з автографом письменниці.

Відповідальні: працівники абонементу ЦБ.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top