Презентація історичної постаті ”В’ячеслав Чорновіл – людина, яка пробудила Україну” 

22 грудня 2022 року о 13:00, відзначаючи  85-у річницю від дня народження  політика, журналіста та публіциста В’ячеслава Чорновола (1937-1999), працівники абонементу ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради, провели презентацію історичної постаті “В’ячеслав Чорновіл – людина, яка пробудила Україну”.

 Протягом заходу бібліотекар ознайомила користувачів із біографією та маловідомими фактами про цього відомого політика та громадського  діяча. 

 Загальновідомо, що В’ячеслав Чорновіл народився 24 грудня 1937 року у смт Єрки (тепер Черкаської області). Він був ініціатором  проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року та Акту проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року.

Разом із іншими видатними діячами започаткував в Україні національно-визвольний рух шістдесятників та дисидентів. Засновник та головний редактор підпільного українського часопису «Український вісник». Член Української Гельсінської групи. Один з ініціаторів створення Української Гельсінської спілки. Кілька разів ув’язнений за «антирадянську агітацію та пропаганду»

Більшість переконана, що патріотом і борцем за незалежність України він був мало не з народження. Та його становлення як українця відбулося під час навчання в Київському університеті. До того часу він ріс у звичних для повоєнної молоді обставинах – під впливом комуністичних міфів і легенд. 

Переїзд до Києва, а згодом виступ Хрущова про засудження культу Сталіна змусили його «шукати національну правду». Чорновіл писав: «Напевно, усе-таки атмосфера, ось та атмосфера після смерті Сталіна, значною мірою вплинула на моє становлення, як і на появу взагалі шістдесятництва як явища. І тоді з’явився на південній Київщині Чорновіл, на Донбасі – Стус, Дзюба, Світличний. Бачите, там, де зони ризику вже для народу, для нації, там з’явилися ці люди».

Порушило його віру в «дружбу народів», інтернаціоналізм і те, що в Києві «ВОВКОМ ДИВЛЯТЬСЯ, КОЛИ ТИ ГОВОРИШ УКРАЇНСЬКОЮ». Упереджене ставлення до мови шокувало його. Саме тоді вирішив спілкуватися винятково українською. Навіть на парах, які проводили російською, відповідав лише українською. Його захопило все, що стосувалося України й українців. Почав досліджувати репресованих діячів культури, літератури й науки. Узявся писати дипломну роботу про письменника Бориса Грінченка. У пошуках матеріалів поїхав до Львова, де був враженим українським патріотизмом й українськомовними містами на заході України. 

Це стало «вирішальним моментом у його національному самоствердженні» , викристалізувало його подальші суспільно-політичні погляди, й по суті перетворило на одного із найвпливовіших політичних лідерів України кінця ХХ століть. Саме Чорновіл був один із тих, без кого б не змогло відбутися проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року. 

Незадовго до чергових виборів президента, у 1999 році,  Чорновіл потрапив в автокатастрофу на шосе під Борисполем. Його автомобіль врізався в КамАЗ, який розвертався посеред дороги. Він і водій загинули на місці. У 2014 році Бориспільський міський суд закрив справу як нещасний випадок, але як водій Чорновола не побачив вантажівку за цілком видимої погоди, залишається загадкою для його синів і багатьох українців.

Читачі бібліотеки мали змогу взяти участь у обговоренні ролі історичної постаті В’ячеслава Чорновола у державотворчих процесах України на зламі століть. Захід був доповнений тематичною викладкою книг. 

«Україна починається з тебе» – фраза Чорновола, яку найчастіше бачимо в мережі сьогодні. Ці невмирущі слова В’ячеслава Максимовича Чорновола має пам’ятати кожен з нас. Вони були девізом усього життя Великого Українця, і саме ними ми маємо керуватися у нашому повсякденному житті, якщо хочемо збудувати міцну та квітучу Україну.

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top