П’ять хвилин з збіркою оповідань “ Різдвяний янгол”

31 січня 2023 о 14:00  на абонементі ЦБ (вул. К. Данила, 16) Івано-Франківської  МЦБС Департаменту культури міської ради відбулася зустріч з книгою “Різдвяний янгол” письменниць Ярослави Терлецької та Галини Петросаняк.

Ця книга – збірка оповідань, які переносять нас у Карпати і в Різдво і в дитинство, як машина щастя. Адже саме там щастя було найвідчутнішим — у карпатському дитинстві Ярослави Терлецької і Галини Петросаняк. Тут органічно сплітаються казкові сюжети, гуцульський дух і старовинні коляди. Захід проходив напередодні Всесвітнього дня читання в голос, який з 2010 року відзначається щорічно в першу середу лютого. Бібліотекарі свідомо вибрали для читання саме цю книгу, щоб користувачі могли сповна отримати відчуття тої радості, яка виникає, коли ми розповідаємо вголос захопливі історії.

З легкої руки Ярослави Терлецької і Галини Петросаняк учасники заходу мали можливість перенестись у світ, де всі печалі змінюються радістю, а віковічний гомін карпатських лісів проганяє злих духів. Ці зимові карпатські оповідки пахнуть улюбленими ласощами, любов’ю батьків, дідуся і бабусі, теплою піччю  снігом, який виблискує сяйвом далеких зір.

Автентична гуцульська магія – вона така. Збірка буквально дихає Різдвом і справа не тільки у чарівних розповідях: художнє оформлення Анастасії Стефурак, словничок ідеально доповнюють книжку. А яка палітурка! ЇЇ хочеться розглядати і розглядати! 7 оповідань і кожне не схоже на попереднє. Подорожуючи книгою ми зустрічались з паном Чемерником і розгадували зоряну таємницю, політали разом з дівчинкою Настею, побешкетували зі щезником Антипком, закутались у різдвяну атмосферу з карпатським колоритом і…  повірили у чудеса. бо це ж улюблені Карпати… ну де ж, як не там, траплятися справжнім чудесам?! Читаючи короткі оповідки Галини Петросаняк та Ярослави Терлецької неначе переносишся  прямісінько до засніженого гуцульського села, десь під могутнім лісом в горах. І от ти вже не заклопотаний дорослий, а щасливе дітисько! Сидиш собі за святковим столом і куштуєш 12 традиційних для Святвечора страв, бешкетуєш зі щезником, пригощаєш янголів яблуками, а ті перетворюють їх на яскраві зорі… Та ще й можеш силою власної мрії відростити собі за спиною янгольські крила й поки ніхто не бачить, летіти над вершечками смерек – споглядати карпатську красу… А ще –  десь вдалині так і чується відгомін коляди. І вже тільки заради цієї теплої магії свят ми радимо  прочитати цю збірочку. Та поряд із безтурботністю свята книга дуже делікатно порушує і важливі теми, про які не варто забувати – бідність, заробітчанство, війна, сімейні цінності. По-справжньому зимове чтиво, яке зігріває всіх, хто родом із дитинства. 

І цього дня книга таки знайшла свого читача! Вона припала до душі двом користувачам бібліотеки (мамі і доньці)  ВПО із Горлівки, які знайшли прихисток у нашому місті. 

Тож рекомендуючи книгу для читання бібліотекарі побажали їм, щоб в їхній домівці посилився різдвяний янгол, і щоб він їх не покидав протягом усього року. Нехай він береже всю родину від негараздів, які принесла війна, додає сил  і вчить надіятись, вірити, молитися, прощати і любити.

Надіємось, що ця книжка зігріє їм душу і буде цікавою як для матері, так і дочки.

Відповідальна за підготовку і проведення – Кирста О. М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top