“Підступні бульбашки, чіпси, сухарики”

     18. 06. 2020 р. завідувачка бібліотеки-філії №13(с.Хриплин, вул. Берегова, 4в) МЦБС Департаменту культури Івано – Франківської міської ради підготувала валеологічну хвилинку “Підступні бульбашки, чіпси, сухарики”, присвячену здоровому харчуванню.

    Всі ми добре знаємо, що харчування – необхідна умова нашого життя. Без їжі людина не може жити, з їжею ми отримуємо речовини необхідні для нормального росту та розвитку. Їжа забезпечує наш організм енергією, яка міститься в продуктах. Але постає питання: чи вся їжа корисна для нашого організму і які продукти шкідливі і небажані для споживання?

 Мова сьогодні піде  про улюблені багатьма ласощі – чіпси, сухарики, горішки та газовані напої. Ці продукти не просто шкідливі, вони катастрофічно небезпечні, бо містять підсилювачі смаку – глутамат натрію та різні синтетичні смакові добавки, які шкодять здоров’ю. Все це небезпечні канцерогени, вживання яких в їжу, викликає в людини рак, завдає шкоди нервовій системі та навіть призводить до генетичних мутацій “Репутація”шкідливих продуктів є також у солоних горішків (бо містять надмірну кількість солі) та у соняшниковому насінні (соняшник добре всмоктує з грунту свинець і кадмій, які накопичуються  в насінні). Небезпечною є і сама упаковка з фольги (виробник використовує заборонені для харчової промисловості клеї).

 До найшкідливіших продуктів можна віднести і газовані напої. Навіть гуаш, розбавлена у воді і приправлена цукром, не така шкідлива як кольорова газована вода. Цей напій містить  синтетичний цукрозамінник та дуже шкідливий консервант, що при частому вживанні такої води, може стати причиною захворювання шкіри, пухлин шлунку, раку стравоходу. 

    Вживання шкідливих продуктів харчування можна поставити в один ряд з палінням, алкоголем і наркотиками, вони небезпечні також і тим, що їх дуже полюбляють наші діти, організм котрих починає руйнуватися вже змалку.

    Але є в природі багато і корисної їжі, яка покращує розумову діяльність та  пам’ять, бо містить вітаміни та мікроелементи, які оздоровлюють і бадьорять організм людини. Саме з літературою  про такі продукти можна ознайомитись на еко-виставці “Абетка здоров’я”,яка розгорнута в нашій бібліотеці. Тут ви також знайдете рекомендації дієтологів як правильно харчуватися щоб покращити своє здоров’я та відмовитися від шкідливих звичок в харчуванні.

  І на закінчення хочеться побажати всім людям зберегти свій організм, звернути увагу на те, що їсти і як їсти, бо тільки споживання корисної їжі 

дозволить зберегти здоров’я, а діткам вирости здоровими і сильними.

 Відповідальна за захід Бабій О.С.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top