“Пісенне світло Малишкової душі”

14 листопада о 15.00 у бібліотеці-філії №5 (вул. Галицька,100) відбулося літературне карооке  “Пісенне світло Малишкової душі” для юнацтва та дорослих читачів з нагоди 105-річчя від дня народження талановитого поета, пісняра Андрія Малишка.

Народившись у багатодітній сім’ї шевця (у Самійла та Івги Малишків було 11 дітей) та пройшовши складний життєвий шлях (голодні роки, воєнні лихоліття) він  став майстром ліричних мініатюр неповторним митцем слова. У його доробку близько 40-ка збірок,  Андрій Самійлович також є автором значної кількості публіцистичних та літературно-критичних творів, текстів пісень до фільмів: “Макар Нечай” (1940 р.), “Богдан Хмельницький” (1941 р.), “Роки молодії” (1942 р.), “Щедре літо” (1950 р.), “Долина синіх скель” (1956 р.), “Лілея”, “Таврія” (1959 р.), “Чорноморочка” (1960 р.), “Абітурієнтка” (1973 р.),  сценаріїв до кінокартин: “Навіки з російським народом” (1954 р.), “Квітуча Україна” (1961 р.), “Ми з України” (1962 р.).

У рамках заходу бібліотекар намагалася розкрити саме пісенну творчість  А. Малишка адже понад сотня його творів покладено   на музику композиторами О. Бiлашем, Платоном та Георгiєм Майбородами, Л. Ревуцьким та iншими, багато з них стали народними піснями. Це передусiм «Пiсня про рушник» яка була названа  ЮНЕСКО найкращою піснею тисячоліття про маму і виконується на 35-ти мовах світу; «Учителька» присвячена Олені Павлівні Дзіваковській, вчительці Платона Майбороди, з якою він навіть після закінчення школи підтримував добрі і теплі стосунки; пісня «Ми пiдем, де трави похилi», за спогадами дочки Андрія Самійловича,  написана за 10 хвилин на коробці від сигарет; цикл пісень про Київ: «Київський вальс», “Пісня про Київ”, “Київські зорі”; остання пісня поета «Стежина»,  яку в музичному оформленні А.Малишко, на жаль, уже не зміг почути (він помер на 58 році життя від серцевого нападу), стала сповіддю його життя. У ній автор розмірковує, тривожиться, згадує свою життєву стежину, розкриваючи при цьому найпотаємніші куточки своєї душі.

Присутні ознайомилися із життєвим та творчим шляхом ювіляра, слухали його пісні, читали вірші, переглядали відео: “Ніжний вовк. Поет Андрій Малишко”, “Пісні серця  “Рідна мати моя”(“Пісня про рушник”)”, “Олександр Таранець. Рідна мати моя Ukrainian song”. Із захопленням відвідувачі слухали пісні на платівках саме так як вони лунали у “Малишкові часи”.

Відповідальна за проведення Козак-Дидич М.В.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top