Рандеву з маминою вишивкою “Мамині рушники – лебеді білокрилі”

В неділю 14 травня 2017 року о 13.00, в день, коли весь світ відзначає одне з найважливіших свят року – День Матері – бібліотекарі абонементу ЦБ (вул.К.Данила,16) приєдналися до святкування, провівши рандеву (зустріч) з маминою вишивкою. Користувачі бібліотеки, а також всі жителі мікрорайону та міста  мали можливість долучитися до сокровенного, переглянувши виставку рушників із родинних колекцій ”Мамині рушники – лебеді білокрилі”, бібліовітраж “День матері- троїсте єднання любові” та книжкову виставку- інсталяцію”Вітаємо з святом”. Даним рандеву працівники вшанували жіноцтво, материнство та традиції української вишивки. Для участі в організації  виставки були залучені як працівники, так і користувачі абонементу ЦБ. Був представлений гарний доробок вишитих рушників зібраних в домашніх сімейних колекціях, а саме:

– роботи Білозерцевої Анни Миколаївни( початок20-го століття ) з колекції родини Васільєвих;

– рушники Кирсти (Григоришин) Марії Василівни з колекції родин Кирсти О.М. та Дудки (Гигоришин) Є.В.;

-вишивані роботи з колекцій Дуфенюк (Дашковець) Ганни Василівни(1950 р.н.) та Федоришин (Дашковець) Параски Василівни (1952 р.н.) ,а також  Дашковець (Глушак) Ганни Юрівни.

Дана виставка проводиться в бібліотеці другий рік поспіль і працівники надіються, що набуде статусу традиційної, так як матеріали її весь час змінюються, оновлюються та доповнюються.

Бібліотекар  розпочала презентацію словами із вірша Миколи Луківа “Матері “:

“За все що маю, дякую тобі,

За все,що маю і щобуду мати…”

Вона розповіла про особливе місце вишиваного родинного рушника в Україні, підкресливши, що рушники- це символ нашої держави, відбиття культурної пам’яті народу, в їх узорах збереглися прадавні магічні знаки, образи, символи. Також бібліотекар наголосила, що у вишивках рушників, преставлених на виставці, знайшли відображення орнаменти, пов’язані з образами добра, краси, захисту від усього злого на землі.

На зустріч з вишивкою наших матерів завітала і союзянка Лялик Юстина Михайлівна, яка розказала про традиції використання вишитих рушників на Галичині, зокрема, що  вони використовувалися для декоративного оздоблення інтер’єру хати і називалися ”покутний”, “іконний”, “наобразник” і т. п. Вони були невеликими, їх збирали по середині і зав’язували стрічкою. Також п. Юстина наголосила, що громадська організація “Союз Українок” була однією з  ініціаторів повернення Свята Матері в Україну в 1999 р. та підтримки  отримання офіційного статусу.

Гостями вишиваного свята були журналісти незалежних видань України та представник Департаменту культури Тарновецька-Мороз І.Д.

Також організатори  запропонували присутнім  переглянути відеопрезентацію та запрошували і надалі долучатися до подібних заходів.

Рандеву з маминою вишивкою організовано в рамках біліофесту соціальних проектів “Бібліотека і громада:спільна праця, спільне майбутнє”

Відповідальна за проведення заходу-Кирста О.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top