Розпис миколайчиків “Пряникове розмаїття”: майстер-клас

16.12.2021 року центральна бібліотека для дітей (вул. С. Бандери,8) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради запросила читачів на передріздвяний майстер-клас «Пряникове розмаїття».

Імбирні та медові пряники у вигляді людей та тварин, а також неймовірної краси пряничні будиночки – це незмінний атрибут Різдва. Різдвяні базарчики привертають увагу не тільки пряниковою мозаїкою, але й назвами цього солодкого новорічного смаколика.Центральнабібліотекадлядітей

Пряники – вони ж й миколайчики, медівнички, медяники, юрашки (Львів, Львівська майстерня пряників). Все це розмаїття назв означає одне – традиційне солодке печиво або пряники, які печуть до Дня Святого Миколая і дарують дітям. Печиво може мати різну форму, від простих  зображень зірочки, сонця, місяця до складніших – таких як півник, рибка, коник, ангел. Поширена форма і у вигляді дідуся — у свиті, з бородою.

Рецепти тіста та способи виготовлення також можуть бути різні: відтиснені у дерев’яних формах рельєфні пряники або вирізане формочкою з розкатаного тіста печиво — посипане цукровою пудрою чи помащене медом, або розписане різнокольоровою білковою глазур’ю.

Ці солодощі мають дуже давню історію. Перші коржики із житнього борошна з медом знаходили ще в давньому Єгипті. Звісно, ті «пряники» мали зовсім інший вигляд. А пряники, до яких ми всі звикли, почали виробляти в XI столітті, коли купці стали привозити зі Сходу східні прянощі. Цікаво, що перші пряники робили із додаванням звичайного меленого чорного перцю. Зараз же у виробництві пряників використовують корицю, гвоздику, кардамон, тим’ян, духмяний перець, імбир та багато інших прянощів.

Майже у кожному українському місті були свої майстри цієї справи, і в кожного з них були свої секрети. Вони ніколи не зберігали їх у написаному вигляді: майстри тримали в себе мішечки з камінцями, вага яких і відповідала необхідній вазі борошна, цукру, меду, тощо. І лише сам майстер знав, який мішечок якому інгредієнту відповідає.

Про всі ці відомості про найулюбленіший дитячий смаколик новорічно-різдвяних свят розповіла дітям бібліотекар читального залу. Діти грали, співали “Ой хто, хто Миколая любить”, взяли участь у онлайн вікторині, смакували цукерками та печивом, пили чай – атмосфера була різдвяна. 

Під мелодії дитячих пісень про Миколая діти зануримося у дійство створення різдвяного пряника. Повела їх у цю казкову пряничну країну чарівниця Лілія Щепківська, студентка Прикарпатського університету, майбутня вчителька та майстриня з виготовлення солодощів. Учасникам майстер-класу вона запропонувала три пряничні фігурки: янгола, оленя та сніжинку. В кондитерських мішечках була різнокольорова помадка для розпису пряників. Для акценту можна було використовувати всіляку присипку: жовту, шоколадну, срібну, золоту. Щепківська Лілія показувала, як тримати кондитерський мішечок, скільки наносити помадки, як прикрасити пряник. Діти зосереджено працювали: було дуже тихо і дуже солодко! 

Кожен учасник майстер-класу розписав миколайчиків та поніс свій витвір додому.
Бібліотека на час майстер-класу поринула у дивовижну атмосферу святковості! Її створили  усі учасники заходу!

Відповідальна: Томілова Л.І.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top