“Романтик у лабетах залізної доби”

У плеяді видатних українських письменників і діячів культури окремо стоїть ім’я Івана Кочерги – найяскравішої непересічної творчої особистості, чий талант збагатив золотий фонд української літератури і драматургії такими шедеврами, як «Алмазне жорно», «Марко в пеклі», «Свіччине весілля», «Майстри часу», «Ярослав Мудрий», драматична поема про Т. Г. Шевченка «Пророк», “Фея гіркого мигдалю”, “Чаша” «Вибір», «Нічна тривога» та ін.

6 жовтня 2021 р. о 14:00 в читальному залі ЦБ (вул. П.Орлика, 5) Департаменту культури міської ради  відбулася літературна подорож за творами Івана Кочерги “Романтик у лабетах залізної доби”.

Захід присвячений 140-річчю від дня народження Івана Антоновича Кочерги – видатного українського драматурга, заслуженого діяча мистецтва України, нагородженого орденом святого Станіслава 3-го ступеня і двома орденами трудового Червоного Прапора.

Бібліотекар читального залу ЦБ Ірина Казакова підготувала цікаву відеопрезентацію про життєвий і творчий шлях письменника Івана Кочерги –  класика української драматургії, який відстоював українську мову як мову вільного і незалежного народу всупереч політиці  Кремля.

Іван Кочерга – самодостатня, творча особистість, він не боявся ні в творчості, ні в житті висловлювати та піднімати найпринциповіші національні питання, при цьому в побуті залишаючись людиною скромною і навіть сором’язливою. Характерною рисою творчої індивідуальності І. Кочерги був дар майстерної побудови гострої захоплюючої інтриги. У драмі “Свіччине весілля” ця своєрідність драматурга розкрилася на повну силу. Життєві ситуації, думки й психологія персонажів , їхня поведінка зумовлені внутрішньою логікою твору.

Справжнім творчим досягненням І. Кочерги стала драматична поема “Ярослав Мудрий”. У цій п’єсі загальнолюдські проблеми осмислюються в контексті з ідеями незламності народного духу, любові й відданості своїй Вітчизні.

Великий драматург у своїх працях, у своєї творчості зміг  побачити і проникливо передати майбутньому поколінню вищу красу життя – красу віковічної народної боротьби і самопожертви українського народу, красу подвигу, що відбилося в його  безсмертних творах.

Використані джерела:

Кочерга И. Драматическая поэма «Ярослав Мудрый» (1944 г.) // Андрусенко В. и др. 50 знаменитых украинских книг. – Харьков: Фолио, 2004. – С. 174-183. 

Кочерга Іван Антонович [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://uk.wikipedia.org/wiki/ 

Матющенко А. Романтик у лабетах залізної доби. Шлях драматурга Івана Кочерги до його шедеврів «Свіччине весілля» та «Майстри часу» / А.Матющенко // Дивослово. – 2010. – № 12. – С. 48-51. 

Онищенко Н. Фея гіркого мигдалю. / Н. Онищенко // Слово Просвіти. – 2006. – № 41. – С. 11. 

Свербілова Т. П’єси Івана Кочерги та проблема визначення соцреалізму як масової культури. / Т. Свербілова // Слово і час. – 2006. – № 10. – С. 8-21. 

Шевцова К. Концепція керівника держави у драматичній поемі І.Кочерги «Ярослав Мудрий» // Укр. мова і літ-ра в школі. – 2003. – № 6 та ін.

Відповідальна за проведення заходу бібліотекар читального залу Ірина Казакова.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top