“На хвилях часу співає Барнича душа”

“О, скільки раз у рідній стороні
Вони звучали без його наймення.
Вражаючі й такі ледь-ледь сумні:
“Ох, соловію” і “Гуцулка Ксеня”.

Ось такими віршованими рядками, автор згадує відомого у всьому світі музиканта, педагога, батька модерної української оперети Ярослава Барнича, якому 30 вересня виповнилось 125 років. Його найвідомішими творами, які популярні і дотепер є: “Гуцулка Ксеня”, “О, соловію”, “Червоні маки”,  оперети “Гуцулка Ксеня”, “Дівча з Маслосоюзу” , “Шаріка” та інші. І є надзвичайно прикрим той факт, що на Батьківщині твори талановитого митця замовчувались.

Працівники краєзнавчого відділу ЦБ (вул. Г. Мазепи, 1) Івано-Франківської Департаменту культури міської ради 05.10.2021 року організували для користувачів День краєзнавства “На хвилях часу співає Барнича душа”, щоб повернути з небуття ім’я талановитого маестро – Ярослава Барнича.

Бібліотекарі ознайомили присутніх з життєвими дорогами митця, згадали й про його легіонерсто в УСС. Цікавою сторінкою творчості музиканта є Львівський, Станиславівський та діаспорний період. Саме за межами Батьківщини праця композитора була високо поцінована. У 1966 році українська діаспора широко відзначила 70-річчя Ярослава Барнича, вручивши йому свою найвищу музичну відзнаку – “Золоту батуру” зі слонової кістки та золотим окуттям. Вітання і благословення надіслали ювілярові Папа Римський Павло VI і глава УГКЦ – Йосиф Сліпий.Родзинкою заходу була музична сторінка, яка задала ліричного настрою присутнім . Під акорди знаменитого українського танго “Гуцулка Ксеня”, котру всі залюбки підспівували і завершився захід.

У Клівенді могила на горбку,
ЇЇ барвінок ніжно обіймає.
Тут прах того, кого п’янкі пісні
Вся Україна знає і співає.

Матеріал підготували працівники краєзнавчого відділу ЦБ.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top