“Рослини лікарі”

З давніх часів люди помітили, що рослини можна застосовувати не тільки в їжу, але і в лікувальних цілях. Людина помітила: тварини при захворюванні починають шукати певний корінець або траву. Так почалося ознайомлення з цілющими властивостями рослин. Спочатку знання про них були малі і передавалися з покоління в покоління. Людина, що володіла такими знаннями, називалася знахарем. Вона могла компонувати такі цілющі збори, які лікували хворобу. Цілі тисячоліття народи накопичували відомості про лікарські рослини. Стародавні знання сьогодні широко використовуються в фармацевтиці та медицині.

Щоб більше познайомитися з цікавими фактами про цілющі властивості лікарських рослин, у бібліотеці-філії №15 (с. Підлужжя вул. Шевченка,37) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготовлений еко-репортаж “Рослини лікарі”.

Найпоширеніші лікарські рослини: шипшина, ромашка, меліса, липа, листя малини, чебрець, шавлія, календула, обліпиха, калина та інші.

Цікавий факт з історії: під час розкопок шумерського міста була виявлена табличка, вік якої нараховує 3 000 років. А на ній були перераховані 15 рецептів із застосуванням рослин для лікування різних недуг. Цілющими властивостями володіють різні частини рослин: листя, коріння, плоди або квітки. Необхідно точно знати які частини рослини застосовувати, і в який період здійснюється їх збір. Наприклад: коріння потрібно викопувати восени, кору збирати навесні, листя на початку літа, квіти в період цвітіння, а плоди в момент дозрівання. Також важливо правильно заготовити зібраний матеріал для збереження всіх цінних речовин. Висушувати сировину потрібно в тіні і спостерігати, щоб на неї не потрапляли бруд, волога, пил.

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top