“Рідна мова – духовний скарб нації

21.02.2021 на абонементі ЦБ (вул. К. Данила,16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради протягом дня була представлена   мовна мозаїка “Рідна мова – духовний скарб нації 

Бібліотекарі наголосили користувачам, що сьогодні відзначається Міжнародний День рідної мови – свято, засноване ЮНЕСКО в 1999 році. Головна мета цього дня – підтримати самобутність та важливість кожної мови та її важливість для народу. Недарма кажуть, що після відмови від рідної мови нація вмирає, адже мова містить історію та культуру держави. Мовне питання досі є дуже актуальним в Україні та викликає безліч суперечок. 

26 жовтня 1999 на Генеральній конференції ЮНЕСКО було оголошено про підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності. Для цього було засноване міжнародне свято, що відзначається 21 лютого. Датою свята обрали день протестів у Бангладеші 1952, коли влада жорстоко придушила акцію протесту. З 2000 року День рідної мови щорічно відзначають в Україні.

Міжнародний День рідної мови відносно молоде свято – до календарів усього світу воно увійшло тільки у 1999 році. І в Україні воно також лише почало писати свою історію, хоча сама проблема української мови на українських землях нараховує кілька століть. Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кілька тисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Мова – найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління. Згідно зі статтею 10 Конституції України «Державною мовою в Україні є українська мова». 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top