“Старий Новий рік. Історія, звичаї та традиції свят”

14 січня в Україні святкують Старий Новий рік – Новий рік за старим стилем, або Василя – покровителя хліборобства, тому, за традицією, цього дня посівають оселю зерном. Перший посівальник, а ним має бути хлопчик, на Новий рік приносить у дім щастя.

Ось і до бібліотеки-філії №12  Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради завітали юні посівальники. Завідувачка бібліотеки підготувала для своїх читачів хвилинку духовності «Старий Новий рік. Історія, звичаї та традиції свят». 

   Метою заходу було ознайомлення дітей з особливостями святкування Нового року за старим стилем, Дня Василя. Саме  свята зимового циклу по-справжньому єднають людей, зігрівають і наповнюють духовним теплом їх душі. Особливо радіють цим дням діти.

  Останнє свято з серії “новорічних”, званий Старий Новий рік, має безліч цікавих обрядів і традицій для святкування. Старий Новий рік – це Новий рік, який святкували раніше за юліанським календарем (за старим стилем). Як і теперішній Новий рік, Старий Новий рік в ті часи святкували з 31 грудня на 1 січня, але після встановлення нового літочислення (в 1918 році) дата святкування зрушилася на північ з 13 січня по 14 січня (за новим стилем). Після переходу на “новий стиль”, за традицією, Старий Новий рік продовжують святкувати і сьогодні. В Україні традиція відзначати старий Новий рік, крім збереження традицій, пов’язана ще і з церковними святами. Так, 13 січня відзначається свято Маланки, а 14 січня – Василів день. Ще один момент: сучасний Новий рік випадає на різдвяний піст, а Старий Новий рік – вже ні.

Присутні на заході хлопці та дівчата відкрили для себе багато нового з історії цього свята, а також дізналися як правильно святкувати Старий Новий рік, зокрема, які страви готувати на Щедрий вечір. 

Дітлахи дізналися про цікаві прикмети пов’язані з цим днем: з’ясували чим відрізняються колядки від щедрівок та пригадували хто такі Василь та Маланка. А ще всі разом співали колядки та щедрували, бажаючи один одному щасливого, світлого й мирного року.

 Бібліотекар запропонувала дітям перегляд літератури біля розгорнутої книжкової полиці. А на завершення хочеться сказати, що ми, українці, повинні не забувати, і продовжувати, підтримувати все те набуте, що нам дісталося , як в народі кажуть: «Від діда, прадіда…»

Відвовідальна за захід Гунчак Т.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top