«Сьогодення Основного Закону»

        Основний Закон проголошує: 

“Усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними”. Це означає, що більшість прав і свобод, які ми маємо за Конституцією, як загальновизнані у світі стандарти можливої поведінки, належать кожній людині від народження, і суспільство і держава це визнають як факт.(роз. 2. ст. 21 Конституції України).

«Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави”( ч. 2 ст. 3 Конституції України).      

 25 червня 2020 року в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика. 5) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради була організована виставка до Дня Конституції України «Сьогодення Основного Закону».  

 Вже 24 роки діє Конституція України і  24 години переговорів було витрачено на те, щоб створити остаточний документ і встановити Конституцію для країни. 

 Нині Україна проходить чи не найважче за часи своєї незалежності випробування. Насамперед, це стосується непорушності конституційних цінностей, пов’язаних з державним суверенітетом, територіальною цілісністю та унітаризмом, в контексті подій останніх років: анексії Криму, ідеї проголошення національно-територіальної автономії в Автономній Республіці Крим та перебігу подій  ООС, пандемії та економічної, соціальної, культурної кризи в країні. 

       Майя Шегда, бібліотекар читального залу, керівник правового молодіжного клубу «Діалог» зауважила, що з прийняттям в Україні  Конституції 1996 року  розпочався новий етап розвитку конституційного права України, нормативно-правового становища українського законодавства, що наша молодь обирає  модель української держави, яка орієнтується на європейські стандарти державного будівництва, європейські  права та свободи громадян на життя, освіту, свободу та особисту недоторканність, на рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. А чи так сталося? Чи відповідає Конституція України ідеалам молодого покоління, демократичним принципам державотворення, правовій законодавчій базі покажуть реалії життя. 

      Що змінилося за 24 роки? Що і де, від “переписування та обіцянок” у Конституції змінилося в країні та призвело до стабільності? Хочеться ставити питання – де ті закони, які можуть надати кожному з нас не тільки дотримуватись, а й  реалізувати вписані та регламентовані законодавством конституційні права?  Чим є День Конституції для нас, звичайних громадян, додатковим вихідним чи приводом згадати про свої громадянські права, патріотичні відчуття? Як Ви відзначаєте День Конституції України? Що змінилося за час пандемії? Як карантин змінив наші погляди щодо конституційно-правового забезпечення  кожного з нас, які законодавчі кроки були прийняти задля підтримки народу? Як ми виконували свої обов’язки згідно Конституції України? Адже, за цей час ми змогли без поспіху оцінити роботу державної влади, відділити важливе від суєтного і побачити реалії  конституційного устрою сьогодення. 

У 2020 році 28 червня День Конституції України збігається з Днем Молоді. Так, як це свято є державним, то українська молодь в якості подарунка отримає триденний уїк-енд. Українці будуть відпочивати з суботи, 27 червня, до понеділка, 29 червня, включно.

Календар Державних свят 2020 року:

На віртуальній книжковій виставці «Конституція України – проблеми реалізації, шляхи вдосконалення» були представлені видання з фонду відділу читального залу Івано-Франківської МЦБ:

Батанов О. Проблеми конституційно-правового забезпечення місцевого самоврядування в Україні / О. Батанов // Голос України. – 2020. – 16 черв. (№96). – С. 4.

Борисенко В. Утисків зазнає лише одна мова – українська / В. Борисенко // Україна молода. – 2020. – 12-13 черв.(50). –  С. 13 

Коваленко С. Законопроект про народовладдя ухвалено в першому читанні / С. Коваленко // Голос України. – 2020. – 19 черв.(№99). – С. 2.

Конституція України. – К.: Центр учбової літ-ри, 2017. – 56 с.

Конституція як критерій істинної політики. Діалог з ученим до чергової річниці прийняття Основного Закону України // Голос України. – 2019. – 20 черв. (№114). – С. 4-5.

Кравченко В. Конституційне право України: навч. посіб. / В. Кравченко. – К.: Атіка, 2009. -608 с. 

Кучерява О. Не можна нікому дозволити топтатися по Основному Закону / О. Кучерява // Голос України. – 2019. 21 черв. (№115). – С. 3.

Смішко І. Конституція України – основний закон держави / І. Смішко // Нова Зоря. – 2018. 28 черв. – (№25). – с. 3.

Тесленко Л. У Конституцію будь-що намагалися протягнути двомовність / Л. Тесленко // Україна молода. – 2018. 27 – 29 черв. (№69). – С.4. 

Відповідальна за проведення засідання бібліотекар читального залу Майя Шегда.

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top