“Творець першої Конституції України”

    11 жовтня 2022 року минає 350 років від дня народження Пилипа Орлика — українського політичного, державного і військового діяча, генерального писаря, Гетьмана Війська Запорозького у вигнанні, поета і публіциста.

З цієї нагоди бібліотека-філія №13 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради провела захід “Творець першої Конституції України”.

   Завідувачка бібліотеки розповіла присутнім, що Пилип Орлик походив із чесько-польського роду, що осів у Литві, вчився в Київській академії, працював генеральним писарем при Мазепі. Він був людиною чужого роду, але став гарячим самостійником і до кінця служив українській національній ідеї. 

  Гарна освіта, природна обдарованість і такт досить швидко наблизили Орлика до найвищої, після гетьмана, посади генерального писаря.

 Орлик став одним із найближчих і найвідданіших помічників  гетьмана Івана Мазепи. Гетьман довіряв своєму підлеглому, доручаючи всі надважливі дипломатичні місії.

  Полтавська битва стала чорним днем для всіх однодумців  Мазепи, до яких належав і Орлик. Він разом з дружиною і частиною запорожців  подався  у вигнання до Османської імперії в місто Бендери. Це була перша українська політична еміграція. По смерті  Мазепи Орлик став гетьманом України у вигнанні. Не вагаючись, Пилип Орлик поставив на карту всі свої життєві блага заради втілення в життя великої ідеї Мазепи про незалежну Українську державу.

   Пилип Орлик є автором першої у світі конституції сучасного вигляду. Документ визначав права та обов’язки всіх членів Війська Запорозького й був затверджений шведським королем Карлом ХII.  Конституція обмежувала привілеї гетьмана та старшини, вирівнювала козаків у правах, зберігаючи при цьому окремий статус запорожців. Окрім того, передбачала політичну незалежність України від Московії та розбудову незалежної української церкви.  Оригінал першої сторінки Орликової Конституції зберігається в національному архіві Швеції, а остання сторінка україномовного документа — у російському державному архіві давніх актів із оригінальним підписом Пилипа Орлика та печаткою Війська Запорозького.

   Пилип Орлик залишив після себе багато листів і великий рукописний “Діаріуш подорожній”. Він є також автором поетичних книжок: “Прогностик щасливий”, “Алкід Руський”, “Гіппомен сарматський”.

    До останніх своїх днів великий гетьман невтомно шукав підтримки української державності у володарів Франції, Великої Британії, Ватикану,Саксонії, Прусії, привертав увагу європейських володарів до трагічної долі рідної країни, розділеної між зажерливими сусідами.

  Відповідальна за захід Бабій О.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top