”Толерантність – жест чи стан душі”

Толерантне ставлення до всього

Збереже, врятує і спасе,

Допоможе вгледіть перемогу,

Допоможе витримати все.

Освіти життя яскравим сонцем,

Толерантний всесвіт побудуй!

З розвитком суспільства люди зрозуміли, що Земля не є надто великою, вона – наш спільний дім, всі люди в якому – сусіди. А для того, щоб людство успішно розвивалося, потрібно знаходити спільну мову. У безмежному морі різноманітних культур, релігій, думок, ідей, що належать людям різних країн на планеті, на допомогу має прийти «рятувальне коло» толерантності. Толерантність означає повагу, сприйняття та розуміння багатого різноманіття культур нашого світу, форм самовираження та самовиявлення людської особистості.  Формуванню толерантності сприяють знання, відкритість, спілкування та свобода думки, совісті й переконань. 

«Толерантність врятує світ” – ця теза правдива і дієва. У безмежному просторі різноманітних культур, релігій, думок, ідей, що належать людям різних країн на планеті, на допомогу з’явилася толерантність. У 1995р. на 28 Генеральній конференції ЮНЕСКО її учасники проголосили 16 листопада Міжнародним днем толерантності й прийняли «Декларацію принципів толерантності”. Цього дня за традицією у різних країнах світу проводяться акції, спрямовані проти екстремізму, різноманітних форм дискримінації та проявів нетерпимості. В сучасному світі толерантність має бути моделлю взаємовідносин між людьми, народами, країнами, вона має сприяти єдності людства, взаємин та залежності всіх від кожного і кожного від всіх. В умовах суворих реалій COVID-19   необхідність толерантного співіснування набуває особливої гостроти.  Здатність асоціювати себе одним цілим з людством, Всесвітом допоможе здолати ворожнечу на різних рівнях, відчувати проблеми ближнього, щиро співчувати і бути готовим простягнути руку допомоги за будь-яких обставин. Навчитися жити у вимірі безкорисливої любові  – це одне з пріоритетних  глобальних завдань нашого часу. Якщо ми хочемо бути толерантними, необхідно поводитись так, щоб не образити людину, поважати її точку зору.

16 листопада 2020 року  працівники читального залу  ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Департаменту культури міської ради  підготували для on line користувачів масовий захід – урок толерантності ”Толерантність – жест чи стан душі”. В програму заходу входить   розгорнута інформація, тематична  викладка літератури “Толерентність –  шлях любові” та короткометражний фільм  “Толерантність починається з мене”.

Ми живемо в час, коли існує проблема нетерпимості, неповаги, грубості, зухвальства, зверхності і лицемірства. На думку вчених-психологів вони викликані як економічною нестабільністю, соціальною нерівністю так і збільшенням природних катастроф і супроводжуються проявами національної ворожнечі, активізації злочинності, тероризму. Ці чинники приводять до морального падіння суспільства, до відступу від людських чеснот, від Божих заповідей.  Останнім часом міжнародна громадськість активно піднімає питання про заходи попередження виявів нетерпимості. У світі поширюється рух за толерантність, бо вона є необхідною умовою миру і демократії. Лише толерантні і доброзичливі люди можуть побудувати демократичну, процвітаючу державу.  

В рамках тематичної викладки представлена актуальна добірка публікацій з періодичних видань:

Довга Т. Педагогічна толерантність як інструмент протидії булінгу в освітньому середовищі початкової школи/ Т. Довга, Т. Прибора// Рідна школа// 2019. – №2. – С.39-44.

Дризилова В. Вчимося бути толерантними/ В. Дризилова// Початкова школа. – 2019. – №6. – С.48-51.

Зубалій В. Толерантна та інтолерантна особистість/ В. Зубалій// Шкільний світ. – №3. – С. 5-7.

Толстоп’ятова Л. В. Ефективне спілкування – шлях до злагоди/ Л.В. Толстоп’ятова Л.В.// Позакласний час. – 2019. –  №4. – С. 31-43.

Томусяк В.І. Тренінг толерантності для вчителів/ В.І. Томусяк// Педагогічна майстерня. – 1918. – №7. – С. 26-32.

Метою  даного уроку толерантності є  прагнення розвинути якості толерантної особистості,  окреслити методи виходу з конфліктних ситуацій,  продемонструвати прийоми толерантної поведінки та спілкування, профілактика булінгу та аналіз  типових рис інтолерантної особистості   і засобів їх подолання.

 https://www.youtube.com/watch?v=Lq-sfcFC6k4  –  короткометражний фільм Толерантність починається з мене”

Відповідальна за проведення заходу провідний бібліотекар читального залу Світлана Балабан.

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top