“То чий же він – геніальний і містичний, веселий і трагічний, загадковий і відвертий – Микола Гоголь?”

1.04.2019 о 12:00, з нагоди відзначення 210-ї річниці від дня народження  Миколи Гоголя (1809-1852), на абонементі ЦБ (вул. К. Данила, 16) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради  відбулась літературна бліц-дискусія “То чий же він – геніальний і містичний, веселий і трагічний, загадковий і відвертий – Микола Гоголь?”. Проводячи її з користувачами, бібліотекар зауважила, що річниця з дня народження Гоголя вкотре дає привід: подискутувати по «українськість» та «російськість» письменника.

Дискусії довкола питання про українськість Миколи Васильовича Гоголя, з дня народження якого сьогодні виповнюється 210 років (за старим стилем) думаю, належать до категорії вічних. Про це сперечаються вже понад 150 років..

Гоголь справив колосальний вплив на українську культуру, літературу. Відлуння Гоголя вчувається у творчості Довженка (який, до речі, перед війною вже збирався знімати “Тараса Бульбу”, проте все, на жаль, відклалося аж до часів Бортка). Гоголь “присутній” у творах Миколи Хвильового, Юрія Яновського, навіть Остапа Вишні. Його полковник Тарас Бульба багато що визначив в українській культурній свідомості!

Тож нам не варто прописувати творчість Миколи Васильовича за “зарубіжною літературою”. Він і російську літературу багато в чому “перевернув” саме через те, що був у ній ІНШИМ. Гоголь, звісно, писав по-російськи, проте писав він… з виразним українським акцентом. Він наш, він частина нашої спадщини, нашого національного культурного “Я”.

Твори Миколи Васильовича великою мірою вплинули на розвиток української літератури, театру, мистецтва, національної свідомості й культури взагалі. Під впливом М. Гоголя в російській літературі виник напрям – “натуральна школа”. Його п’єси ставилися на українській сцені з середини ХІХ ст. (Чернігів, Ніжин, Полтава, Київ), а за сюжетами творів створено опери М. Мусоргського, М. Римського-Корсакова, П. Чайковського, М. Лисенка, балет В. Соловйова-Сєдого, знято багато кінофільмів. Тож варто  відкрити для себе Миколу Гоголя – великого сина України, співця козацького духу

Масовий захід підготовлений для широкого кола користувачів, відповідальна бібліотекар ЦБ Лисенко Л.С.

Використані джерела:
1. М. Гоголь. Зібрання творів у 7-ми т. /Ред. колегія М.Г.Жулинський. -К.: Наук. думка, 2008. – 255 с.
2. Кулікова Л. Б. Гоголь Микола Васильович / Кулікова Л. Б. // Енциклопедія історії України: т. 2 : Г–Д / редкол.: В. А. Смолій (голова) та ін.; НАН України; Інститут історії України. – К., 2005. – С. 131-132.
3.Чухліб Т.В. Козацьке коріння Миколи Гоголя/Т.Чухліб.-К.:Наш час,2008.-271с.

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top