Турнір знавців «Під щитом червоної книги»:

«Природа нам, як рідний дім. Вона усім, як мати. Щоб лад завжди був в домі тім, Про це нам треба дбати. Віддячить за добро тобі Земля теплом родинним. Люби її і бережи, Будь гідним її сином»

Центральна бібліотека для дітей (вул. Степана Бандери, 8) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради пропонує своїм читачам екологічну виставку-огляд «Під щитом Червоної  книги», яка має привернути увагу оглядачів до вимираючого виду флори та фауни, що потребують захисту. Члени клубу «Барвінок» влаштували біля виставки турнір знавців. Кожен учасник розповідав про зникаючі рослини Карпат, діти розгадували вікторину, брали участь у конкурсах. Спілкування з природою дає велику насолоду, викликає любов до життя…але якою вона буде, якщо її не захищати?

З історії Червоної книги.

Червона книга – це список рідкісних та зникаючих тварин і рослин. Перша міжнародна Червона книга була видана в незвичайному вигляді – з червоною палітуркою. Червоний колір, як сигнал світлофора, попереджає: «Стоп! Чіпати тварин і рослини не можна! Це небезпечно для їхнього життя! Зупиніться, не руйнуйте свій дім!». Сторінки Червоної книги різнокольорові. За кольором сторінки можна визначити, в якому стані знаходиться та чи інша рослина або тварина. На червоних сторінках записані зникаючі рослини і тварини, яких мало, але ще можна зустріти в природі. На жовтих – тварини і рослини, кількість яких швидко зменшується. На білих – рідкісні види, чисельність яких завжди була невеликою. На сірих – тварини і рослини, життя яких сьогодні мало вивчене. На зелених – види тварин і рослин, які вдалося врятувати від вимирання. На чорних – зниклі види, яких ми більше не побачимо. Зберігається ця книга в швейцарському місті Моржі. Крім міжнародної Червоної книги, куди записані живі істоти всієї нашої планети, є й інші. Є і Червона книга України. Червона книга України — основний документ, в якому узагальнено матеріали про сучасний стан рідкісних і таких, що знаходяться під загрозою зникнення, видів тварин і рослин, на підставі якого розробляються наукові і практичні заходи, спрямовані на їх охорону, відтворення і раціональне використання. До Червоної книги України заносяться види тварин і рослин, які постійно або тимчасово перебувають чи зростають у природних умовах на території України, у межах її територіальних вод, континентального шельфу та виняткової (морської) економічної зони, і знаходяться під загрозою зникнення. Занесені до Червоної книги України види тварин і рослин підлягають особливій охороні на всій території України.  Чому деяких тварин і рослин залишається мало? Люди часто рвуть гарні рослини,  тварин винищують заради хутра і м’яса. Загрозою зникнення є також руйнування місць їх проживання. Ось, до прикладу, через глухий ліс прокладають дорогу. Починають вирубувати дерева, працюють машини, люди шумлять. Звірі, птахи лякаються і їм потрібно кудись тікати та дитинчат своїх забирати. Але вони не можуть швидко бігти і гинуть. Знищуються в такий спосіб і рослини.

«Природі другом будь і пам’ятай: Не нищ нічого! Квітку не ламай! Хай все голубить сонечко ясне, Життя на цій планеті у всіх одне»

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top