“Тут юнь прекрасна і свята встелила землю вмить єдину”

27.01.2023 р. працівники  бібліотеки-філії №6 МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради спільно з вихованцями дитячо-юнацького клубу «Прометей» (педагог-організатор Микицей Х.С.) провели захід – погляд в історичне минуле «Тут юнь прекрасна і свята встелила землю вмить єдину».

Головна мета заходу – це вшанування пам’яті воїнів-студентів полеглих в бою під станцією Крути 29 січня 1918 року. Присутні  здійснили мандрівку в історичне минуле нашого народу. З  розповіді бібліотекарки дізналися, що 105 років тому 29 січня відбувся бій, який мав велике символічне значення, та дістав назву «Бій під Крутами». Де в нерівному бою між студентами Київського університету Святого Володимира і учнями Кирило-Мифодіївського братства з більшовицькими військами полягло 300 студентів. Юні герої стали символом героїзму та відданості. Подвиг 300 юнаків  засвідчив, що в Україні з’явилися люди, для яких рідний край є надзвичайною цінністю. Юнаки, які пожертвували своїм життям заради України, стали легендою для наступних поколінь борців за незалежність в 1940-1950-ті, 1960-1980-ті роки. Вони є прикладом для молоді – тому що були такими ж завзятими тоді, у 1918-му, як і ті, хто захищає нашу країну  сьогодні від російських окупантів.

Присутні на заході зачитали патріотичні вірші: П. Тичини «Пам’яті тридцяти»; Б. Стельмаха «Крути»; М. Вереса «Крути»; В. Яніва «Бій під Крутами»; Л. Храпливої «Крутянцям» і висловили свою думку, що пам’ять про загиблих героїв не піде в забуття, і вони назавжди залишаться вічно молодими героями.

Кожен бажаючий міг ознайомитися з книгами та матеріалами з періодичних видань, які представлені на книжковій виставці «Вони впали у боротьбі за волю України».

      Факел героїзму запалений студентами 29 січня 1918 року під Крутами й далі горить і буде горіти в серцях майбутніх поколінь.

Відповідальна Подолецька Г.І.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top