“Українські скаути: історія та сучасність”

“Якби в Україні було півмільйона пластунів, це була б інша країна…” Ці слова належать Богдану Гаврилишину, пластуну із 79-річним стажем. Хто такі пластуни, як відбувається їх гарт, чим цікавляться, як розважаються – ці питання виникають у дітей, які не знайомі з пластунським рухом.

14 вересня працівники центральної бібліотеки для дітей МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради організувала для читачів бібліотеки пізнавально-заохочувальну зустріч “Українські скаути: історія та сучасність”.

Вихователька пластунів Ліза захопила учасників заходу розповідями про походи пластунів у гори, про ватру та пісні під гітару, про подолання важких перешкод та про виживання у лісі. Очі дітей блищали від захвату, і кожен присутній прийняв для себе рішення: записуюсь у пласт!

Пластунка Ліза змогла заохотити дітей, адже сама пройшла пластунський вишкіл з самого дитинства. У другому класі її привела до “Пласту” сестра та по сьогодні Ліза — пластунка і не уявляє свого життя без пласту. Тільки сьогодні вона вже виховує молодших пластунів.

Ліза відповідала на запитання дітей, розказала, як проходять заняття у пласті, де знаходиться і як записатися у пласт Івано-Франківська. 

Під час заходу двічі лунала тривога, всі спустилися в укриття та продовжували спілкування.

Було захопливо! Було пізнавально! Було заохочувально!

Пласт – це завжди патріотична та вмотивована молодь! З пластом відбудуємо Україну!

Історія скаутського руху 

Скаутинг (англ. scouting) або скаутський рух — міжнародний неполітичний молодіжний рух, який своєю метою ставить підтримку фізичного, розумового і духовного розвитку молоді, щоб вона могла відігравати важливу роль у суспільстві.

Початком скаутингу вважається 1907 рік, коли Роберт Бейден-Павелл (англ. Robert Baden-Powell), генерал-лейтенант британської армії, провів перший скаутський табір на острові Браунсі (англ. Brownsea Island) в Англії. Бейден-Пауел, завдяки знанням отриманими на тому ж таборі, сформував основні принципи скаутингу, згодом викладені у його книзі «Скаутинг для хлопців» (Лондон, 1908), яка і донині є основоположною працею для скаутської роботи.

Протягом першої половини 20-го сторіччя скаутський рух поширився у всьому світі. А щоб краще і повніше відповідати віковим особливостям молоді, за кілька років він поділився на три вікові групи.

Рух використовує власну методу виховання — програму неформальної освіти з акцентом на практичних зовнішніх діях, зокрема таборування, знання лісу, водний спорт, піші мандрівки, заняття альпінізмом та спортом. Іншою зовнішньою рисою, за допомогою якої можна впізнати скаута — це його уніформа – однострій. На початок 2007 року до скаутського руху належало понад 38 мільйонів членів у 216 країнах і територіях. Найбільшою міжнародною організацією, до якої входять національні скаутські організації є Всесвітня організація скаутського руху. Україна у Всесвітній організації скаутського руху представлена Національною організацією скаутів України.

Відповідальна за підготовку та проведення заходу Томілова Л.І.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top