“Унікальна, неповторна, неймовірна Україна”

22 серпня 2021 року у бібліотеці-філії № 3 (вул. Хоткевича, 52а) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбулася  літературно-пізнавальна мандрівка “Унікальна, неповторна, неймовірна Україна”.

Бібліотекарі запросили здійснити захопливу подорож тих, хто цікавиться історією України, любить читати і мандрувати.

В Україні є місця, які вражають своєю красою та унікальністю, навіть обізнаних мандрівників. Дослідити найдовшу в світі гіпсову печеру, вирушити на сафарі або побувати у пустелі – все це можна зробити в Україні. Бібліотекарі розповіли про десять природних чудес нашої країни, про які варто знати кожному. Тунель кохання. Казковий тунель є ботанічним феноменом, створеним заростями дерев і кущів, які сплелися між собою над кілометровим відрізком залізниці, що з’єднує селища Клевань і Оржів на Волині. Водоспад Шипіт. Один з найкрасивіших водоспадів України розташований біля підніжжя гори Гемба в глибокій ущелині річки Пилипець. Струмені води спадають мальовничими каскадами із 14-метрової висоти. Озеро Світязь – найбільше і найглибше озеро України природного походження, яке входить до групи Шацьких озер. Вода в ньому настільки прозора, що можна побачити дно навіть при 8-метровій глибині. Крім того, вона ще й цілюща: в її складі є срібло, гліцерин і йод. Озеро Синевир знаходиться на висоті 989 метрів над рівнем моря і є найбільшим озером українських Карпат. У народі озеро називають “Морське око” – за схожий на зіницю маленький острів просто посередині яскраво-синьої гладі. Долина нарцисів. Унікальне місце є частиною Карпатського біосферного заповідника, який внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Олешківські піски. Дивно, але факт: в Україні є своя пустеля – Олешківські піски, які простягаються на 150 кілометри і вважаються найбільшим піщаним масивом Європи. Раніше тут були луки, але в 18-19 століттях сюди почали масово завозити овець, які знищили всю рослинність, а вітрова ерозія та безцільна вирубка лісу довершили справу. Влітку пісок нагрівається до 70 градусів. Як і в будь-який пустелі, тут є бархани висотою до 40 метрів і оазиси, а також трапляються справжні піщані бурі. А ще на глибині 300-400 метрів знаходиться прісне підземне озеро з дуже смачною водою. Дністровський каньйон. Каньйон утворений річкою Дністер і займає територію відразу чотирьох українських областей. Його загальна довжина становить близько 250 кілометрів. Каньйон являє собою долину, стрімкі схили якої досягають 250 метрів над водою. У деяких місцях скелі нагадують швейцарський сир – через численні гроти і печери. На території каньйону розташовано близько 100 пам’яток живої і неживої природи світового значення. Оптимістична печера занесена в книгу рекордів Гіннеса як найдовша у світі гіпсова печера. Більше 240 кілометрів підземних ходів створюють величезний лабіринт. Печера була відкрита в 1966 році і до цих пір до кінця не звідана. Температура повітря тут протягом року постійна – від +9,5 до +10,5 градусів. Відвідування туристами можливе тільки у супроводі інструктора. Тут є спелеомузей і галерея підземного ліплення. Про інші унікальні куточки нашої України можна дізнатися на виставці літератури, яку для своїх відвідувачів підготували бібліотекарі.

А ще цікавіше подорожувати минулим. Відвідини музеїв, перегляд фільмів та читання книг та журналів допоможуть нам у цьому. Тож читачі, немов в машині часу, перенеслися у різні епохи, відвідали найтаємничіші місця нашої країни, стали учасником славних баталій, пізнали багатьох відомих українців та побували у старовинних замках України: Підгорецькому, Олеському, Золочівському, Мукачівському, Жовківському, Свірзькому. Темні підземелля, могутні мури, чудово оздоблені кімнати, прикрашені скульптурами, картинами видатних митців, химерні меблі тих часів – все покрите мороком таємничості. Саме там почули цікаві легенди та перекази про заснування та будову цих величних споруд та їх власників. Не обійшлося і без привидів. Це неодмінний атрибут всіх старовинних замків :). До речі, за даними істориків, в Україні було понад 5 000 фортифікацій, проте від більшості з них сьогодні немає й сліду. Бібліотекарі пропонують дізнатися про найцікавіші з них. Почнімо з найближчих до нас.

Наприклад, Жовківський замок – неймовірна пам’ятка архітектури епохи ренесансу в місті Жовква Львівської області. Побудували замок на замовлення Станіслава Жолкевського в 1594–1606 роках як оборонну споруду у стилі ренесансу. Замок витримував облоги, хоча кілька разів його здобували козаки. Наприкінці XVII століття був улюбленою резиденцією польського короля Яна ІІІ Собеського, за якого пережив період найбільшого розквіту. Сучасного вигляду замок набув внаслідок багатьох перебудов та недбалого ставлення протягом XIX—XX століть. 

Олеський замок. Пам’ятка архітектури ХІІІ-ХУІІІ ст.  У 2-й пол ХУ ст. Олеський замок перестав бути оборонною спорудою і перетворився у резиденцію магнатських родів – Даниловичів, згодом Собеських, Жевуських. Тут зібрано ікони, безцінні твори живопису, скульптури, ужиткового мистецтва (зокрема, меблі та гобелени). Особливу вартість має збірка скульптури ХУІ-ХУІІІ ст., українського портрету ХУІ-ХІХ ст. В комплекс, крім замку, входить колишній монастир капуцинів з костелом св. Йосифа (1739 р., архітектор – Мартин Добравський). В монастирі позташована експозиція ренесансної скульптури, є виставкові зали та студійні фондосховища, в яких зберігаються колекції дерев’ної скульптури 15-20 ст. Олеський замок – один з найстаріших замків України. Звісно, його історія наповнена загадками, таємницями і містичними легендами. Саме тут в 1629 році народився один з найвидатніших польських правителів – Ян ІІІ Собеський. Вважається, що після його народження замок почала переслідувати низка нещасть: пожежі, землетруси, захоплення, руйнування, розбій і численні шукачі скарбів.

Також розгорнуто книжково-ілюстративну виставку “Моя Україна – велика країна, весь Всесвіт для мене вона”. На виставці зібрані книги та ілюстративні матеріали, які  охоплюють всю історію України – від трипільців до сьогодення. Присутнім бібліотекарі рекомендували історичні праці С. Плохія “Брама Європи: історія України від скіфів до Незалежності”, Д. Яневського “Проект “Україна”. Відомі історії нашої держави”, К. Крупи, О. Астахової “Мандри в історію України”, Удовіка С. “Україна. 100 визначних місць”, В. В’ятровича “Україна. Історія з грифом “Секретно”, братів Капранових “Мальована історія Незалежної України”, історичне дослідження В. Білінського “Україна-Русь” , В. Сергійчука “Що дала Україна світові”, Потоцького В. П. “500 найцікавіших питань та відповідей про найвидатніших людей України” та ін. 

Варта уваги книга Логвиненка Богдана “Ukraїner. Країна зсередини”. Книга ця створена за мотивами першого кола масштабної експедиції Украї­ною, яка тривала з літа 2016-го до зими 2018-го року й охопила всі історичні регіони — ​від Слобожанщини до Поділля, від Волині до Таврії. У книзі зібрано найяскравіші моменти з манд­рівок унікальними куточками країни: історії людей та місць, що надихають, зворушують і дивують, а також вражаючі фото, які показують Україну справжньою, несподіваною, цікавою та автентичною. 

 З цими книгами ви здійсните мандрівку давньою та сучасною Україною, простежите її довгий та непростий шлях до Незалежності. Також бібліотекарі підготували відео, присвячене Дню Незалежності, яке ви можете переглянути на нашому YouTube каналі https://youtu.be/QeotUG2p27c

Відповідальні за проведення всі працівники.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top