Урок патріотизму «Їх перший бій-останній бій»

Нема любові понад ту,
Що окропила кров’ю Крути.
І ту гарячу кров святу
Землі вкраїнській – не забути!
В. Письменний

Однією з найбільш трагічних, але й значущих подій Української революції 1917 – 1921 років була битва під Крутами. Минають роки, століття та пам’ять про юнаків, які полягли під Крутами, не зникає.

До відзначення 102-ї річниці битви під Крутами бібліотекарі бібліотеки-філії №6 (вул. Вовчинецька, 188) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради разом з педагогом-організатором дитячо-юнацького клубу «Прометей» провели урок патріотизму «Їх перший бій-останній бій».

Бібліотекар розповіла про подвиг і трагедію під Крутами, де у 1918 році в нерівному бою з більшовицькими військами полягли за незалежність України більше 300 молодих патріотів – студентів Київського університету Святого Володимира та учнів Кирило-Мифодіївського братства. Особливо вразила присутніх розповідь про поховання юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і у кількості 27 чоловіків були ними страчені.
Юні вихованці клубу декламували вірші Богдана-Ігоря Антонича, Богдана Стельмаха, Павла Тичини, Лесі Храпливої.

Педагог-організатор Христина Микицей підкреслила, що Крути це героїчна мить на сторінках історії українського державотворення. Адже юнаки, які пожертвували своїм життям заради України, стали легендою для наступних поколінь борців за незалежність в 1940-1950-ті, 1960-1980-ті роки. Вони є прикладом для сучасної молоді. І в нашій пам’яті вони назавжди залишаться вічно молодими героями.
В кінці заходу всі присутні вшанували пам’ять усіх героїв, які загинули за волю України хвилиною мовчання.
Присутні познайомились з літературою, яка була представлена на книжковій виставці «Герої Крут-наша слава, наша історія».

Відповідальна Подолецька Г.І.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top