Урок історії “Моя Україна! Соборна. Вільна. Неподільна” /22 січня –День Соборності  України/

Віковічна українська мрія – єдність, свобода, незалежність.

День Соборності – свято України, яке відзначається щороку 22 січня в день проголошення Акту возз’єднання УНР та ЗУНР. Ідеєю соборності українці жили впродовж сотень років, і в найважчі періоди вітчизняної історії найкращі сини України озброювалися нею для боротьби з ворогами. Сьогодні для України цей день набуває особливого значення. 

19.01.2023 року в читальному залі ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради був проведений урок історії до Дня Соборності України “Моя Україна! Соборна. Вільна. Неподільна”.

Провідний бібліотекар читального залу Надія Каретнікова розповіла присутнім про історичні події тих років. Зокрема вона зазначила: “День Соборності України повинен викликати в українців найщиріші почуття любові, поваги до своєї держави, адже споконвічна українська мрія – єдність, соборність і незалежність почала реалізовуватись вже тоді  – 22 січня  1919 р.” 

Соборність невіддільна від державності, суверенітету й незалежності народу, які є фундаментом для побудови демократичної держави, запорукою виживання й існування нації. Ідея соборності була й залишається базовою національною цінністю українців. А нині вона є передумовою успіху нашого спротиву зовнішній агресії. Сьогодні соборність для України означає деокупацію всіх територій, захоплених ворогом, відновлення єдності з Донеччиною, Луганщиною та Кримом.

Соборність передбачає не лише пам’ять про спільне минуле, а й потребує згуртованої співпраці заради майбутнього. Коли ми, люди з різних регіонів країни, разом працюємо, створюємо знакове й важливе, боремося з окупантами.

Нині Україна продовжує боротьбу за незалежність. Тому соборність залишається на порядку денному національних завдань. Цілісність держави буде цілковито відновлена тільки після того, як Україна звільнить усі території, захоплені ворогом.  Соборність – мета Перемоги.

Працівники читального залу презентували  користувачам читального залу книжкову виставку «Соборність: з’єднання духовності  та сили», на якій була  представлена література, що висвітлює тернистий шлях України до соборності.
Учасники заходу із зацікавленістю прослухали інформацію та активно розмірковували про сутність  соборності України в контексті подій сьогодення.

Відповідальні за проведення заходу бібліотекарі читального залу.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top