Хвилинка корисної інформації “Книжки, які знають все”

   4 серпня 2022 року бібліотекарі бібліотеки-філії № 3 МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради у рамках проєкту #бібліотека_у_дворах провели хвилинку корисної інформації “Книжки знають все”, присвячену енциклопедіям, адже саме на таку літературу є неабиякий попит, особливо  у юних користувачів нашої книгозбірні.

Форма заходу “хвилинка корисної інформації” передбачає оперативну та концентровану подачу цікавих фактів. Отож, для початку давайте дізнаємось що таке енциклопедія. Саме слово “енциклопедія”  походить від двох давньогрецьких слів “енциклос” — “коло” та “педія” — “наука”.

Дослівно — «коло наук», сукупність наукових знань з широкого кола питань; збірка наукових відомостей і довідок на різні теми, призначена для широкого кола читачів. Хоча сам термін «енциклопедія» увійшов у побут тільки в XVI столітті, енциклопедичні праці відомі ще до нашої ери. В часи середньовіччя їх укладали ченці та священники, наприклад, Вінсент з  Бове чи Томас з Кантімпри. Арабський вчений Закарія аль-Казвіні став знаменитим  у 13 ст. завдяки свої ґрунтовній праці «Чудеса створеного та диковинки існуючого», яку сам проілюстрував. Звісно, про деякі явища він міг тільки чути, та ніколи не бачити їх, тому на його малюнках можна зустріти, наприклад, змію з лапками, чудернацького ведмедя, рожеву рибу з людською головою чи величезного плазуна, який запросто пожирає антилопу.) Найбільшою паперовою енциклопедією в історії людства є

Енциклопедія років правління під девізом Юнле, в котрій, за задумом китайського імператора Юнле, мало бути написано все відоме китайським вченим станом на 1407 рік. Та не так давно її 600-річний рекорд побила Англійська Вікіпедія, яка перетнула відмітку в 2 млн статей 9 вересня 2007 року, та стала найбільшою інтернет-енциклопедією. Чому ж юні читачі так люблять енциклопедії? Діти допитливі за своєю природою, а в цих книгах вони знаходять цікаву і корисну інформацію про все на світі. Доступний текст з яскравими картинками допомагає пізнати серйозні та важливі речі. Читання розширює словниковий запас дитини, розвиває фантазію та ерудицію, здатність аналізувати отриману інформацію. Енциклопедії на різні теми з полиць нашої затишної бібліотеки, познайомлять юного читача з будовою тіла людини, з розмаїтим тваринним і рослинним світом нашої планети, а також з дивовижними просторами Всесвіту. Цікавими та пізнавальними вони будуть і для батьків. Наприклад, ботанік та блогер  Олексій Коваленко у своєму енциклопедичному виданні “Фрукти проти овочів” пропонує цікаві і дотепні історії з життя рослин, насичені добірним гумором. Завдяки такій книжці звичайний похід на кухню, родинне застілля чи дружній пікнік цілком може стати захопливою екскурсією, заплутаним детективом чи мандрівкою в різні куточки земної кулі. Тому закликаємо усіх наших користувачів запитувати в бібліотеці найкращі зразки українського наукпопу і читати про природу, науку, дослідження та експерименти зрозумілою мовою.

Відповідальні за проведення всі працівники.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top