Хвилинка корисної інформації “Як не втрапити в халепу на просторах інтернету”

 6 лютого в Україні та світі відзначається День безпечного інтернету. Питання безпечного користування всесвітньою мережею стає особливо актуальним під час війни. отримати важливу інформацію чи онлайн спілкуванням за інтересами, ми можемо нехтувати елементарними правилами безпеки. А вони можуть вберегти нас від шахрайських дій, небезпечних знайомств, втрати облікового запису,  кібербулінгу тощо. Тому ми, бібліотекарі бібліотеки-філії №3 (вул. Гната Хоткевича, 52А) Івано-Франківської МЦБС департаменту культури міської ради 6 лютого 2024 року провели для відвідувачів хвилинку корисної інформації “Як не втрапити в халепу на просторах інтернету”. Наші прості поради, що стосуються безпечного користування інтернетом,  ми  підготували для користувачів і пропонуємо їх і вам. 

  •  Використовуйте надійний пароль.

Перше і головне правило збереження Ваших даних, облікових записів, поштових відправлень – надійний пароль! Використовуйте завжди індивідуальні і складні паролі, що складаються з літер, цифр і спеціальних символів. пароль не має містити особистих даних (наприклад, прізвище чи дату народження). Якщо в секретному питанні Ви вказали дівоче прізвище матері, яка зараз є у відкритому доступі на її сторінках у соцмережах, обов’язково змініть секретне запитання. Регулярно здійснюйте зміну паролів, забезпечуючи кожен раз їх конфіденційність. Змінюйте паролі хоча б раз в три місяці. Якщо Ви працюєте за комп’ютером, до якого мають доступ інші люди (на роботі або в інтернет-кафе), не зберігайте паролі в браузері. В іншому разі, будь-хто, хто має доступ до цього комп’ютера, зможе зайти на сайт, використовуючи Ваш пароль.

  • Встановіть антивірус.

Будь-якому комп’ютеру чи гаджету можуть нашкодити шкідливі програми (або віруси). Вони можуть скопіювати, пошкодити або знищити важливу інформацію, відстежити Ваші дії і навіть вкрасти гроші з рахунку. Не зберігайте програмні продукти з сумнівних джерел (файлообмінних мереж і торентів). Не відкривайте і не зберігайте підозрілі файли – відразу видаляйте. Не відповідайте на незрозумілі Вам розсилки. І головне – не відвідуйте ресурси з сумнівною репутацією, які викликають у Вас (або у Вашої антивірусної програми) підозри. 

  1. Не розголошуйте свої особисті дані.

Нікому не передавайте свої конфіденційні дані (логін, пароль), свідоцтво про народження, паспортні дані, адреса і прописку, і навіть Ваші фотографії. Такі «цифрові сліди», якщо їх створити, можуть тягнутися за Вами все життя. Можуть нашкодити Вам на шляху до досягнення поставленої мети. Ігноруйте в мережі Інтернет подібні запити.

  1. Будьте обережні зі спамом і рекламою.

Якщо Ви хочете завантажити якийсь матеріал з інтернету на сайті, де не потрібна реєстрація, але від Вас вимагають ввести адресу своєї електронної пошти, то, швидше за все, на Вашу адресу будуть висилати рекламу або спам. У таких випадках користуйтеся одноразовими поштовими скриньками. А найкраще – нічого не завантажуйте з сумнівних сайтів. Не відкривайте листи від невідомих Вам користувачів (адрес). Або листи зі сповіщенням про виграш в лотереї, в якій Ви не брали участь. Пам’ятайте: банки, сервіси та магазини ніколи не розсилають листів з проханням перейти за посиланням, змінити свій пароль, ввести номер банківської карти і секретний код підтвердження або повідомити інші особисті дані!

  1. Будьте обережні з платежами і покупками онлайн.

Заведіть окрему (можна віртуальну) карту для платежів в інтернеті. Якщо для оплати в онлайн магазині Ви користуєтеся своєю звичайною картою, не зберігайте на ній великі суми грошей. Підключіть в своєму банку СМС-інформування про всі операції по картах і рахунках. Так Ви зможете швидко помітити, якщо Ваша карта буде скомпрометована, і заблокувати її.

  1. Робіть резервне копіювання даних.

Дотримуйтесь правила «3-2-1»: створіть одну основну копію і дві резервні. Збережіть дві копії на різних фізичних носіях, а одну – в хмарному сховищі (Google Диск тощо). 

  1. Вимикайте Wi-Fi, коли ним не користуєтеся.

Обов’язково вимкніть функцію автоматичного підключення до Wi-Fi в телефоні або планшеті. Не довіряйте неперевіреними Wi-Fi-з’єднанням, які не захищені паролем. Не заходьте в онлайн-банки та інші важливі сервіси через відкриті Wi-Fi-мережі в кафе або на вулиці. Скористайтеся мобільним інтернетом.

  1. Встановіть безпечний режим для дитини.

Для цього створіть окремий обліковий запис на сайті обраної вами пошукової системи.

  1. Перевіряйте сайти, якими користуєтеся.

Звертайте увагу на адресу сторінки, де Ви опинилися: якщо вона відрізняється хоча б на один символ (наприклад, paypa1.com замість paypal.com), введіть його вручну самостійно. Шахраї створюють сайти, на яких Ви нібито можете безкоштовно подивитися або завантажити фільм, що Вам сподобався, але спочатку потрібно залишити телефон або відправити повідомлення на короткий номер. Таким чином, з Вашого рахунку можуть списати значну суму за СМС, а сам телефон потрапить в базу спамерів. Сподіваємося, що були для вас корисними. Будьте уважними, не нехтуйте правилами безпеки і приходьте до нашої бібліотеки, де на вас чекають не лише книжки, а й безкоштовний WI-FI.

Відповідальні всі працівники.

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top