Хвилинка-цікавинка «Морські гіганти»

У всьому світі 19 лютого відзначається Всесвітній День захисту морських ссавців (дельфінів, тюленів, морських котиків і різних інших живих істот, що мешкають в морях і океанах нашої планети) або День китів, щоб нагадати, що навіть найсильніші і розумні тварини на землі потребують захисту.

З нагоди цієї дати в бібліотеці-філії №6 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради в рамках проекту «Зимові канікули в бібліотеці» 12.02.2023 р. була проведена хвилинка-цікавинка «Морські гіганти».

Бібліотекарка розповіла дітям, що морські ссавці живуть у водному середовищі, але при цьому дихають легенями та вигодовують малят молоком. Зараз на планеті залишилося 119 видів морських ссавців. Найбільш рідкісним видом морського ссавця є нарвал. Ця унікальна тварина, схожа на єдинорога, мешкає в холодних арктичних водах і занесений до Міжнародної Червоної книги.

Найбільшою істотою на  Землі є синій кит: його вага іноді досягає 200 тон, а тіло має довжину до 26-27 м. З початку XX століття чисельність синього кита стала швидко знижуватися у зв’язку із безконтрольним промислом. Незважаючи на вжиті заходи охорони, ссавець є дуже рідкісним.

В Україні цей день можна назвати днем захисту дельфінів, адже вони є єдиними представниками морських ссавців, які живуть у наших солоних водах. Це види дельфінів афаліна й білобочка, а також азовка (морська свиня). Усі три ви­ди за­несе­но до Чер­во­ної кни­ги Ук­раїни, а та­кож до Міжна­род­но­го Чер­во­ного спис­ку.

Під час заходу діти ділились своїми враженнями і розповідали про яскраві, незабутні враження, від дельфінарію, який вони відвідали в Трускавці. А також відгадували загадки.

Для кращого ознайомлення з життям цих тварин в бібліотеці організована книжкова виставка «Дивовижні та розумні», на якій представлені книги: «Велика ілюстрована енциклопедія живої природи», «Сусіди по планеті», «Підводний світ» та інші.

Відповідальна Бакіна Х.І.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top