Хвилинки-цікавинки “Летюча квітка”

#Бібліотеки_у_дворах 

Метелики – найпрекрасніший витвір живої природи. У Давньому Римі вірили, що метелики утворилися від квітів, що відірвалися від стебла. І коли, як не влітку ближче познайомитися з цими дивовижними створіннями природи.

10 серпня о 12.00 центральна бібліотека для дітей у рамках проєкту #Бібліотеки_у_дворах  запросила читачів на зустріч з природним довкіллям “Летюча квітка”: хвилинки-цікавинки, у ході якого малята дізналися багато цікавого про метеликів, разом зробили панно «Летюча квітка» та налаштувалися на спостереження за рідною природою.

Діти із задоволенням слухали інформацію про метеликів, з азартом вирізали крильця та склеювали різнокольорових комах для того, щоб створити панно “Летюча квітка”, загадували бажання, створюючи елемент загальної картини. 

Атмосфера на дитячому майданчику була така ж емоційно яскрава і барвиста, як метелики. І навіть похмурий день відступив, виглянуло яскраве сонце і додало теплих барв. 

Було цікаво! Було яскраво! Було дуже метеликово!

Про метеликів

Метелики дійсно схожі на живі квіти, яскравість забарвлення їх крил казкова. За їх красу люди дали метеликам красиві імена: Махаон, Адмірал, Аполлон, Павине око, Жалібниця, Лимонниця тощо. Метелики літають вдень, а вночі, піднявши крила, відпочивають.

З усіх представників комах тільки метелики мають чотири великих і яскравих крила з чудовим графічним малюнком. У них добре розвинені органи чуття, але багато в чому вони сприймають світ інакше, ніж людина.

Очі займають більшу частину голови і складаються з безлічі фасеток, кожна з яких – очі в мініатюрі. Слух розвинений дуже добре, чують ультразвук і часто страждають від нього. Органи нюху досягають фантастичної гостроти. Також добре розвинене почуття смаку, вони пробують їжу лапками і хоботом, причому смак цукру розпізнають в розчинах у найменших концентраціях. Органи смаку по частині солодкого перевершують органи смаку людини в 2 тис. разів!

Одні метелики харчуються нектаром квітів, інші – соком дерев і соком фруктів, треті не проти перекусити послідом і сльозами тварин, а також брудом, щоб заповнити недолік мінеральних солей після спарювання.

Там, де живуть метелики, повітря екологічно чисте, а там, де їх немає, виникає багато екологічних проблем в навколишньому середовищі

Половина списку комах, занесених до Червоної книги – це метелики. Вони страждають від скорочення місць проживання. Непомірний вилов і колекціонування – теж причина їх скорочення.

Найдовший метелик у світі

На острові Мадагаскар мешкає найдовший у світі метелик — Сатурнія мадагаскарська. Його ще називають метеликом-кометою за роздвоєний “хвіст”, який сягає 14-16 см у довжину.

Ці метелики зовсім нічого не їдять, бо не мають рота. Саме тому вони живуть лише кілька днів. Проте за такий короткий термін свого життя ці комахи встигають відкласти 150 яєць.

Мешканці острова дуже люблять Сатурнію і навіть зобразили її на своїй грошовій купюрі.

Цікаві факти

  • Метелики не чують, але вони можуть відчувати вібрацію.
  • Більшість метеликів живе всього кілька днів.
  • Рекордсменом за тривалістю життя є метелик Монарх, деякі особини доживають до 6 місяців.
  • У метеликів дивовижний апетит, деякі з них можуть випити розчин цукру в кількості, що перевищує їх власну вагу в два рази.
  • Метелики мають складні очі: кожне око складається з близько 6000 крихітних частин, які називаються лінзами.
  • Метелики є другими за чисельністю обпилювачами після бджіл.
  • Сьогодні на земній кулі нараховується близько 165 000 видів метеликів, і щорічно ентомологи здійснюють нові відкриття.
  • Метелики пробують їжу, стоячи на ній. Це тому, що їх датчики смаку знаходяться в ногах.
  • Швидкість польоту метелика іноді перевищує 60 км / год.
  • Вчені встановили, що перші нічні метелики з’явилися десь 250 млн. років тому, а денні метелики — лише 40 млн. років.
  • В Японії вважають, що побачити метелика у себе в будинку — на щастя: метелик символізує все краще в житті людини. Тому ритуальний «танець метеликів», що виражає радість життя, традиційно відкриває в цій країні урочисті ходи і свята.
  • Деякі види метеликів занесені до червоних книг тільки тому, що вони дуже красиві. Насправді вимирання їм не загрожує, а деякі навіть завдають істотної шкоди сільському господарству.
  • Єгипетські фрески в Фівах віком понад 3 500 років містять зображення метеликів.
  • У Стокгольмі є клініки, в яких пацієнти лікуються від стресів в оранжереях з квітами і метеликами.

Відповідальні за підготовку та проведення заходу Атаманюк Л.В., Томілова Л.І., Гамалюк Г.В.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top