Хвилину пам’яті «Переселенці з чужої волі»

11 вересня 2022 р. в Україні вшановують пам’ять депортованих українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 роках. 

З метою відновлення історичної справедливості та інформування користувачів бібліотеки про примусову депортацію українців 11.09.2022 р. працівники бібліотеки-філії №6 МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської рада провели хвилину пам’яті «Переселенці з чужої волі».

Бібліотекарки розповіли, що одним із підсумків Другої світової війни стало встановлення нових державних кордонів в Європі, зокрема між СРСР і Польщею. Для визначення радянсько-польського кордону 9 вересня 1944 року в Любліні СРСР та Польща уклали угоду про «взаємний обмін населенням»: українського – з території Польщі до УРСР і польського – з території України до Польщі.  За інформацією Українського інституту національної пам’яті, тоді було переселено близько 700 тисяч українців.  Продовженням депортації українців стала “акція Вісла”, проведена польським комуністичним режимом. У1947 році тих українців, що відмовились виїжджати до СРСР, польська влада депортувала на північ і захід Польщі. За кілька місяців примусово переселили майже 150 тисяч людей. Ще кілька десятків тисяч українців були позбавлені батьківських домівок під час обмінів прикордонними ділянками між СРСР та Польщею у 1948, 1951 роках.

Загалом примусове переселення призвело до руйнування історичних, матеріальних, моральних та культурних цінностей Лемківщини, Західної Бойківщини, Надсяння, Холмщини, Підляшшя і поставило під загрозу знищення цілі етнографічні групи українського народу.

Темі депортації присвячена однойменна книжкова виставка, яка організована в нашій бібліотеці. На ній представлені книги, статті, в яких містяться спогади очевидців, дослідження науковців, присвячені темі примусового переселення українців.

Відповідальні працівники бібліотеки-філії №6.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top