Історичний календар “Вигнані з Раю”

Друга неділя вересня – День пам’яті українців – жертв примусового виселення з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944 – 1951 роках. У 2022 році вона припадає на 11 вересня. Тому бібліотекарі бібліотеки-філії №3 Івано-Франківської МЦБС підготували присвячений цій трагічній події історичний календар «Вигнані з Раю».

Цю агресивну та жорстоку акцію здійснили комуністичні режими СРСР і Польщі задля встановлення радянсько-польського кордону й усунення тривалих суперечок щодо спірних територій між українцями та поляками.  9 вересня 1944 року в Любліні голови Ради народних комісарів УРСР Микита Хрущов і Польського комітету національного визволення Едвард Осубка-Моравський уклали угоду про “взаємний обмін населенням”: українського – з території Польщі до УРСР і польського – з території України до Польщі.

Процес депортації українців у 1944 – 1951 роках мав форму військових операцій проти мирного населення. Він супроводжувався грубим порушенням основоположних прав і свобод людини і громадянина, повною забороною повернення на рідні землі, вилученням майна, безальтернативним закріпленням за новими місцями поселення, залишати які було заборонено, обмеженням політичних, соціальних, економічних і культурних прав. Це призвело до руйнування української культурної та історичної спадщини, поставило під загрозу знищення низки етнографічних груп українського народу. Виселяли українців у різні регіони УРСР – від Галичини до Причорномор’я, Слобожанщини та Донеччини. До переїзду в СРСР підлягали усі громадяни української національності з теренів Холмського, Грубешівського, Томашівського, Красноставського, Володавського та інших повітів Люблінського, Ряшівського та пізніше з Краківського воєводств. Жертвами переселенсько-депортаційних акцій 1944-1951 років стало понад сімсот тисяч українців.

Зазнав усіх жахів депортації і Никифор Дровняк з Криниці – всесвітньо відомий український художник-примітивіст лемківського походження.

Аби ніколи не забувати трагічні сторінки української історії та вшанувати пам’ять постраждалих земляків, ми підготували історичну довідку та добірку літератури для наших читачів.

Відповідальні за проведення Якимечко В. А., Даниляк Т. В., Озарко М. М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top