Хода з шопками та різдвяними зірками

Шопка (різдвяний вертеп, вертепна скриня) – макет, що зображає вифлеємську стайню, в ніч Різдва Христового. Може бути виконана як у мініатюрі, так і у великих розмірах.

Обов’язковими елементами є фігури Ісуса Христа, Матері Божої та Святого Йосипа. Залежно від варіацій, в шопці можуть також бути пастушки, свійські тварини, три царі чи інші персонажі.  

Традиція встановлювати шопку на Різдво походить з південної Італії. Святий Франциск Асизький у ХІІІ столітті після мандрівки на Святу землю встановив шопку у вигляді печери, де були ясла, сіно, віслюк, віл, чим хотів показати, в якій убогості народилось Боже Дитятко, спонукати людей замислитись над цим, відійти від різдвяних ярмарків і заглибитись у духовність Різдва. Цю традицію підтримала Європа, прийшла вона і в Галичину і досі зберігається. У багатьох родинах від покоління до покоління зберігаються шопки.

Унікальність українських шопок у тому, що кожна місцевість вносить у них національний, регіональний елемент, який власне їх і відрізняє.

Так, 09.01.2022 року працівники Івано-Франківської міської централізованої бібліотечної системи Департаменту культури міської ради взяли участь у ході з шопками та різдвяними зірками. Цей захід знаменував початок щорічного Міжнародного фестивалю “Коляда на Майзлях”. 

З чотирьох боків міста до Вічевого майдану вирушили з різдвяними шопками та зірками

Після презентації шопок та спільної коляди на Вічевому майдані, була організована виставка шопок по вулиці Незалежності, так званій “сотці”. 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top