“Вертепи різних країн світу”

Поява традиції встановлювати вертепи припадає на XIII століття. За однією з легенд, Франциск Ассізький, один із найшанованіших в Італії святих, вирішив не тільки розказати, а й показати простим вірянам історію народження Христа. Він знайшов у своєму містечку невеликий грот і відтворив у ньому біблейський сюжет. Поставив притрушені соломою ясла, живих тварин — віслюка й вола; поклав у колиску ляльку немовляти Спасителя. У таких «декораціях» провів різдвяну службу. Людям це дуже сподобалося.

Працівники центральної бібліотеки для дітей (вул. С.Бандери,8) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготували цікаву інформацію “Вертепи різних країн світу”.

Виставку вертепів можна побачити у будь-який час у Празі в Монастирі Святого Немовляти.

Назви, що побутують у світі

Лялькові вертепи популярні майже у всіх католицьких країнах. В Англії вертеп називають різдвяною сценою (Nativity scene), у Німеччині — різдвяні ясла (Weihnachtskrippen або Christschau). У Польщі та на Західній Україні побутує назва «Szopka» (від німецького Schoppen — хлів або сарай). На Закарпатті вертеп відомий як бетлегем, а в Італії — белен (трансформація назви міста Віфлеєм) або презепе, презепіо (тобто ліжечко). Українська назва «Вертеп» зі старослов’янського означає печера або потайне місце.

Як виглядає вертеп

У католицьких церквах щороку встановлюють ясла з нерухомими або рухомими скульптурами персонажів, відтворюючи епізоди Святого Письма. За розміром вертепи можуть бути різними: маленькими — у вигляді невеличкої настільної сцени або містити великі ростові скульптури.

Обов’язкові образи Діви Марії, Йосипа, маленького Ісуса, Вола, Віслюка, Ангела, трьох Волхвів, що принесли немовляті дари: золото (Мельхіор), ладан (Каспар), мирро (Бальтазар). Також має бути зірка-дороговказ, що привела людей до печери. Іноді вертепи доповнюють сценками з побуту, додаючи фігурки в народних костюмах: торговців на ринках, міських мешканців тощо.

Арсенал фігурок сучасних вертепів постійно поповнюється. Майстри вводять у сюжет відомих людей різних професій і незвичних тварин. Наприклад, в особистому різдвяному вертепі Папи Бенедикта XVI у 2010 році були навіть фігурки двох котів.

Матеріал підготувала Томілова Л.І.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top