“Вертеп: багатовікова традиція Чехії”

Центральна бібліотека для дітей (вул. С.Бандери,8) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготували цікаву інформацію “Вертеп: багатовікова традиція Чехії”.

У різдвяні дні у кожному місті чи містечку Чехії  можна прийти на поклін до новонародженого Христа у вифлеємський бетлем – вертеп-ясла, де розміщені фігурки традиційних героїв, царів, пастухів і звірів, часто із сіна-соломи.

Створення різдвяних вертепів, зображення Святого сімейства за допомогою вирізаних з паперу або дерева, зроблених з глини або папье-маше фігурок – одна з найстаріших різдвяних традицій Чехії. Різдвяні вертепи на чеських землях почали створювати в XV столітті.
Створення різдвяних вертепів серед чеського народу  було настільки популярним, що навіть їх заборона у костелах у 1780 році не змогла зупинити цю традицію. Їх стали виготовляти в кожній родині. Йосиф ІІ, заборонивши вертепи у костелах, як дуже світську подію, сприяв виникненню одній з найпрекрасніших народних традицій – створенню різдвяних вертепів у родинах, у кожній домівці.

Це ремесло в Чехії передавалося від батька до сина, від матері до доньки. Створенням різдвяних вертепів займаються й сьогодні цілими родинами. Це об’єднує родини, приносить любов, радість і щастя в очікуванні Різдва.
Практично у кожному чеському місті можна знайти унікальний вертеп сталий чи механічний, сучасний чи старовинний, який створювали декілька поколінь майстрів.

Є в Чехії і Музей вертепів, це гордість невеликого районного містечка Тршебіховіце. Нині в музейній збірці понад 300 вертепів, серед них найстарший нараховує понад два століття і внесений до списку пам’яток національної культури. Цей вертеп справді унікальний: він великий – його постаті розташовані на площі у 21 квадратний метр, і до того ж механічний.
Дуже оригінальний вертеп створили у місті Масловіце. Його можна назвати сучасним витвором вертепного мистецтва: вертеп з вершкового масла. «Масляний» різдвяний вертеп створюється кожного року починаючи з 2000 року. На виготовлення фігурок використовують 24 кг масла.

Пропонуємо вам ознайомитися з механічним вертепом, що знаходиться у місті Врхлабі.
Цей механічний вертеп – робота  Йозефа Фіалу. Над  містечком майстер почав працювати в 1977 році. В 1995 році всі фігурки поставив на механіку. В 2000 році завершив роботу над вертепом.
На нижній терасі – біблійний сюжет народження Ісуса Христа. На інших терасах вирує життя, працює простий чеський люд: коваль, кравець, прачка, селянин, що збиває масло, тут пасеться худоба, працює млин, хтось будує, хтось пече. Життя іде звичним ритмом.
На верхній терасі в шикарних палацах розважається верхівка суспільства.
А Ісус Христос вже народився, щоб принести всім любов, світло і спасіння!

Матеріал підготувала Томілова Л.І.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top