Хронограф “Хай буде мир віднині і довіку”

Мир. Таке коротке і таке велике слово. Мир. Його шукають. Про нього говорять. Ним прикриваються. І кожен розуміє по-своєму це багатогранне слово.

Юдеї вітаються словами «Шалом» що значить «мир». Мусульмани використовують у своєму вітанні слово «Салам», котре теж означає мир. Тобто, люди вітаються бажаючи одне одному миру. І разом із тим прикликають його до своїх осель і душ.

Для кожного справжнього християнина мир, це не просто магічне слово. Це жива і діяльна присутність самого Бога. За деякими філософськими роздумами це слово і є означенням Божого імені. Бо ж присутність миру означає любов, спокій, блаженство. 

У цей важкий час, мир для кожного з нас є чимось далеким і неосяжним. Він стає втраченим і надто ілюзорним для нашого сприйняття. Та попри все маємо вірити, що він є діяльним тут і зараз. І як би це не було дивно і важко. 

Тому, до міжнародного дня миру у бібліотеці-філії №11 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбувся хронограф за темою “Хай буде мир віднині і довіку” (21.09 – Міжнародний день миру). В кількох словах ми трішки змогли поговорити про мир, цю найважливішу річ на землі. І оскільки це питання є актуальним, ми мали нагоду згадати тих, хто докладав усіх зусиль щоб він був. Пригадувалися різні факти з життя різних відомих (і не дуже) людей. А також мали нагоду порівняти різні філософські, теологічні і юридичні означення цього слова. Також ми коротко пригадували собі історично на прикладі окремих подій різні шляхи досягнення миру. 

Тож головне не забуваймо, що найпершим і найосновнішим є мир душевний. Бо ж уста вивергають те, чим накипіло серце. 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top