“Чорнобиль немає минулого часу”

Чорнобильська трагедія – це трагедія, що ввійде в історію, в усі хроніки людства як невигойна рана на тілі України. Надто дорого ми заплатили і ще заплатимо за людську недбалість. 26 квітня! В пам’яті українського народу це день чорнобильського лиха, болю і суму, і забути це й викреслити із нашої пам’яті – неможливо.

З нагоди відзначення цієї дати, працівники бібліотеки-філії №2 (вул. Карпатська, 14) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради, згадуючи про ці сумні і тривожні події,  підготували і провели годину-спомин «Чорнобиль немає минулого часу» (до 35-ї річниці Чорнобильської трагедії). 

За покликом рідної землі на захист свого народу першими до палаючого реактора по тривозі прибули пожежники по охороні Чорнобильської АЕС. Герої, які першими ступили на лінію вогню у вируюче полум’я, у смертельну радіацію, рятуючи станцію і людей. Вони не думали про себе.  На це не було  часу.  Вони працювали, тому що вони – воїни,  бійці з пожежею,  вони ступили в смертельну радіацію не за наказом командира, а за велінням совісті.

АЕС виробляла міліарди кіловат-годин електроенергії. Реактор четвертого енергоблоку планувалося зупинити на ремонт. Але адміністрація станції вирішила провести деякі експерименти. Неувага до правил безпеки спричинила страшну біду. Рятували солдати, пожежники, будівельники, медики. Пізніше  їх стали називати ліквідаторами.

А на квітучий українській землі з’явились пусті міста і села, мертвий ліс, в який не можна ходити, сади з яблуками, насиченими радіоактивною отрутою, вода, яку не можна пити, і навіть повітря, яким дихаємо, стало ворогом.

Радіація – невидимий і тому підступний ворог всього живого. Від неї важко вберегтися, захистити себе і природу. Багато уроків дав нам Чорнобиль: це й урок недбалості й безвідповідальності, це й урок милосердя та професійної чесності, це урок людського героїзму та відваги.

Відповідальна – Цібій С. О.

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top